Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kris för Nobelinstituttet – kan tvingas sälja

Det norska Nobelinstituttet befinner sig i ekonomisk kris och överväger att sälja sin anrika mångmiljonfastighet i centrala Olso. Nu kräver Sosialistisk Venstreparti (SV) att stortinget ställer upp och betalar räkningen.

Den norska Nobelkommitténs ordförande, Berit Reiss-Andersen, offentliggör pristagaren av Nobel fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Arkivbild.

Den norska Nobelkommitténs ordförande, Berit Reiss-Andersen, offentliggör pristagaren av Nobel fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/AP/TT

Utrikes2021-06-05 05:08

– Vi kan inte tillåta att Nobelkommittén inte har råd att verka. Jag anser att det är vår gemensamma uppgift att se till så att det inte händer. Och det finns tillräckligt med sådana magnifika tomter i centrala Oslo som har hamnat i kommersiella händer, säger Kari Elisabeth Kaski, ledamot för SV i stortinget, till Dagsavisen.

Det är i den anrika fastigheten i närheten av Kungliga slottet i Oslo som Nobels fredspris tillkännages varje år. Huset kan vara värt omkring 100 miljoner norska kronor, åtråvärda pengar för Nobelinstituttet, vars kassa håller på att sina.

Om inget förändras kommer tillgångarna att vara slut inom två till tre år, har Olav Njølstad, chef för Nobelinstituttet och sekreterare för den norska Nobelkommittén, tidigare uppgett för Dagens Næringsliv.

Förutom att be privata givare om hjälp har institutet vänt sig till stortinget, som hittills har gett kalla handen. För att hitta en lösning måste nu stortinget inleda en dialog med Nobelkommittén och Nobelinstitutet, anser Kaski.

– Det viktigaste är att stortinget träffar kommittén och institutet och hör sig för om vad det är de ber om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!