Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kina om USA-kaos: "En vacker syn"

Med slogans kapade från demokratirörelsen i Hongkong och ett Nancy Pelosi-citat görs det i Kina narr av USA:s politiska kaos. Bakom hånen finns övertygelsen att våldet i Washington DC är bra propagandamaterial för Kommunistpartiet.

Anhängare till president Donald Trump möts av kravallklädd polis utanför Kapitolium den 6 januari, strax innan stormningen av kongressen.

Anhängare till president Donald Trump möts av kravallklädd polis utanför Kapitolium den 6 januari, strax innan stormningen av kongressen.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Utrikes2021-01-09 07:45

"Befria USA – revolution i vår tid!", skämtar kinesiska nätmedborgare, de som rör sig på internets sociala medier, efter stormningen av Kapitolium i USA. Begreppet är en pastisch på den slogan som används av demokratiaktivister i Hongkong.

I samma parodi på protesterna i Hongkong skämtas det om att Trumpanhängarna har fem påhittade krav, precis som proteströrelsen i Hongkong har fem krav på de styrande där. I de kinesiska skämtversionerna driver Trumpanhängarna krav som att sluta definiera stormningen av Kapitolium som våld och erkänna att Demokraterna fuskade i presidentvalet.

"Äntligen hämnd"

När statliga tidningen Global Times rapporterar kallar de det som hänt i Washington DC för "det senaste avsnittet av verklighetens House of Cards".

Särskilt fotot av hur representanthusets talman Nancy Pelosis kontor angrips av inkräktare har fått stor spridning på kinesiska internet. Partitrogna nätmedborgare har länge haft ett horn i sidan till just Pelosi, efter att hon under en utfrågning i kongressen om protesterna i Hongkong 2019 kallade stadens ljusmanifestation till minne av massakern på Himmelska fridens torg "en vacker syn att se". Formuleringen missförstods, många uppfattade det som att Pelosi menade att de våldsamma protesterna i Hongkong var en vacker syn.

Formuleringen har sedan dess använts med jämna mellanrum i kinesiska medier för att signalera vad man menar är amerikansk skenhelighet och stöd för våld i demokratins namn.

"Nu sker den här 'vackra synen' i USA", skriver Global Times och citerar en sarkastisk nätmedborgare: "Pelosi kan njuta av den vackra synen – till och med vid sitt eget skrivbord. Länge har amerikanska politiker kallat upprorsmakare för 'frihetskämpar' i andra länder. Nu är hämnden äntligen här!"

Vill se journalistskydd

Dock får en del grova inlägg på sociala medier mothugg av nätmedborgare som tycker att de är för magstarka. "Att slå tillbaka med en käpp när någon biter dig är inte att bita tillbaka", skriver en användare på den populära sociala plattformen Weibo.

Även officiellt tar dock Peking chansen att slå mynt av den amerikanska krisen.

– Vi tror att USA:s folk vill ha stabilitet och fred och hoppas att de snart kan få säkerhet och stabilitet, sade Hua Chunying, talesperson för utrikesdepartementet under en pressträff i Peking, rapporterar statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Hua Chunying uppmanade också USA att slå vakt om journalisters säkerhet, efter att ett antal reportrar attackerats i samband med upploppen vid Kapitolium. Hon kommenterade också det som bubblat på det kinesiska internet och att nätmedborgare kallat händelserna "en vacker syn" med att kineserna har rätt att uttrycka sig hur de vill på nätet.

"Missbrukats av generationer"

För Kommunistpartiet i Kina blir kaoset i USA ett användbart argument för att den västerländska demokratin är ett system som inte fungerar – en bild som man arbetar hårt för att etablera, både internt och externt. Under Trumps presidentskap har man fått gott om virke på brasan.

Men kaoset blir också en bekräftelse på en tes som blivit central för den kinesiska diktaturens pr under president Xi Jinping, nämligen att världen just nu genomgår ett massivt skifte vars motstycke inte skådats på ett århundrade.

Tesen som togs fram av Kommunistpartiets centralkommitté och presenterades av Xi Jinping 2018 återkommer ofta i propaganda. Inbakat i tesen finns att förändringarna, av till exempel maktstrukturer i världen, innebär stora möjligheter för Kina och partiet.

"När tiden gått och möjligheter missbrukats av generationer av politiker har det amerikanska systemet försämrats", skriver Global Times i en ledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!