Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Everests högsta glaciär smälter i rekordfart

Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp som har bildats under tusentals år har sjunkit ihop i snabb takt de senaste tre decennierna till följd av klimatförändringarna, visar en ny studie.

Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp smälter i snabb takt. På fotot syns baslägret i Nepal. Arkivbild.

Isen på en glaciär i närheten av Mount Everests topp smälter i snabb takt. På fotot syns baslägret i Nepal. Arkivbild.

Foto: Tashi Sherpa/AP/TT

Utrikes2022-02-06 04:31

The South Col, som glaciärformationen kallas, har förlorat omkring 55 meter i tjocklek de senaste 25 åren, enligt studien som leddes av forskare från University of Maine och som publicerades tidigare i veckan i Nature.

Toppen på islagret var omkring 2 000 år gammalt, vilket innebär att glaciären nu smälter cirka 80 gånger snabbare jämfört med hur lång tid det tog för den att bildas.

Om smältprocessen fortsätter i samma hastighet kommer South col "sannolikt att försvinna inom några få decennier", säger Paul Mayewski, ansvarig för studien, till National Geographic.

South Col-glaciären befinner sig på en höjd av cirka 7 900 meter ovanför havsytan och blott en kilometer nedanför toppen av världens högsta berg.

Det oroande fyndet går i linje med tidigare forskning som har visat att Himalayas glaciärer smälter allt snabbare.

I takt med att glaciärerna blir mindre ökar bland annat risken för översvämningar i de hundratals sjöar som har bildats i anslutning till bergen i området.

Himalayas glaciärer spelar en avgörande roll för de nära två miljarder människor som lever runt omkring bergsområdet och dess floddalar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!