Kommunens utredning om boendeförhållandena har resulterat i totalt tolv förslag på åtgärder för att minska trångboddheten i Norrköping.
Kommunstyrelsen gav i december i uppdrag till kommundirektören att i juni 2018 lämna en utredning som belyser situationen med problem som trångboddhet, undermåliga boendemiljöer och beroendeförhållanden på bostadsmarknaden.
När en sekundär bostadsmarknad breder ut sig är det människor i svaga socioekonomiska situationer som drabbas hårdast.
Nu kommer utredningen med åtgärdsförslag upp i kommunstyrelsen.
I Norrköping är det 8 500 personer som enligt folkbokföringen bor på mindre än 15 kvadratmeter per person. Det område där högst andel invånare bor på minst yta är Hageby, med 21 procent, följt av Navestad och Ljura.
Det är procentuellt fler utrikesfödda som bor på en liten yta jämfört med personer födda i Sverige. Barnen är i en extra utsatt position.
I februari var 375 asylsökande registrerade som EBO, som alltså ordnat eget boende, i Norrköping. Flest av dem, 120, var registrerade på adresser i Hageby.
Trångboddhet är ofta ett dolt problem som kan upptäckas genom att tvättstugan är hårt belastad, eller att brevbärare ser många namn på en brevlåda. Hyresbostäder har vid ett tillfälle upptäckt tio madrasser på golvet och inga andra möbler.
Det finns exempel på en adress där 67 personer var skrivna på en lägenhetsadress.
Utredningen visar att det finns flera sätt för personer att tjäna pengar på bostadsbristen: ta betalt av bostadssökande för att hjälpa dem att ställa sig i en bostadskö, sälja falska arbetsgivarintyg som intygar en inkomst för att få ett kontrakt och ockerhyror för andrahandsuthyrning.
Ett åtgärdsförslag är att bostadsföretagen inför villkor i hyreskontrakten, villkor för hur många som maximalt får bo i lägenheten. Det kommunala bolaget Hyresbostäder är på gång att införa det.
Samverkan mellan bostadsföretagen, kommunen och andra myndigheter för att motverka oriktiga hyresförhållanden och bättre information till bostadssökande är andra förslag, liksom att byggnads- och miljöskyddsnämnden ska utveckla tillsynsverksamheten av bostäder, med folkbokföringen som ett verktyg.
På kort sikt kan det här leda till att fler bostadslösa personer söker hjälp från kommunen, vilket kan öka kostnaderna.