Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blev Årets östgöte 2018

Peter Trygg blev kallad för upprorsledare och efter det valdes han till Årets östgöte 2018, av Sveriges radio Östergötlands lyssnare.

500 personer marscherade i november till stöd för att behålla osttillverkningen i Boxholm och inte flytta den till Östersund.

500 personer marscherade i november till stöd för att behålla osttillverkningen i Boxholm och inte flytta den till Östersund.

Foto: Sune Johansson

UTMÄRKELSE2019-01-04 08:00

– Det känns fantastiskt och omtumlande att få den här utmärkelsen, säger förre Norrköpingsbon Peter Trygg, och det triggar mig till fortsatt kamp.

Det Peter kämpar för är att Boxholmsost ska fortsätta tillverkas i Boxholm, trots att Arla redan beslutat om nedläggning av den här ostfabriken.

– Den här utmärkelsen vill jag dela med mig av till alla, som kämpar för ostens överlevnad i Boxholm, bland annat via föreningen Boxholmsostens vänner.

– Dessutom hoppas jag den här nya titeln jag fått också ska fungera som lite draghjälp i vårt arbete för att rädda Boxholms Ost kvar i Boxholm.

Hur ser du på möjligheterna att nå det målet?

– Arla ska ju fortsätta osttillverkningen i Boxholm hela det här året ut och så länge det finns liv i ostfabriken finns det hopp, menar Peter Trygg. Och mitt hopp grundar sig inte minst i att ostfabriken i Boxholm visar bra resultatsiffror.

Men om Arla ändå står fast vid sitt nedläggningsbeslut?

– Då står vårt hopp till att någon annan entreprenör går in och fortsätter osttillverkningen i Boxholm, som ju har gamla traditioner dessutom.

Du var en gång i tiden annonskonsulent hos Folkbladet i Finspång och är numera regionchef och begravningsentreprenör hos Fonus.

Men hur halkade du in på uppgiften som ”upprorsledare” och kallad för ”ostgeneral” i Boxholm?

– Det var en bekant till mig, som berättade om Arlas planer att lägga ner osttillverkningen i Boxholm och flytta den till Östersund och där fortsätta göra Boxholmsost. Då kände jag att det lät förskräckligt och något som man borde protestera emot. Och sedan var det hela igång.

Bland annat organiserade du en protestmarsch i Boxholm?

– Ja, och den blev mycket välbesökt och lyckad med cirka 500 deltagare. Sedan finns vi på facebook med tusentals följare. Så nu gäller det att vi håller i hela den här proteströrelsen och är uthålliga, inte minst med hjälp av vår förening Boxholmsostens vänner.

– Det är dock inte alldeles enkelt, när man har en motpart, Arla, som inte är så lätta att förhandla och ha fortlöpande kontakt med. Men vi tänker hålla ut och bredda engagemanget och även försöka öka det folkliga motståndet mot den här nedläggningen i Boxholm.

– Framförallt med tanke på att osten är viktig för Boxholm och dessutom är lokalt närproducerade matprodukter något, som alla verkar måna om numera, i miljötänkets tecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om