Vad finns i den svarta lådan?

Kan 30 stålcontainrar hjälpa till att påminna oss om FN:s mänskliga rättigheter? Ja, om de fylls med ett relevant innehåll. Det hoppas i alla fall fem gymnasieklasser som valts ut i ett projekt som avslutas med en stor utställning i Stockholm i höst.

PÅ PLATS. Några av eleverna i de tre samhällsklasserna på De Geer-gymnasiet som ska fylla kuben med innehåll.

PÅ PLATS. Några av eleverna i de tre samhällsklasserna på De Geer-gymnasiet som ska fylla kuben med innehåll.

Foto:

UTBILDNING2017-02-12 09:00

FN:s lista över mänskliga rättigheter innehåller 30 punkter. Som en symbol för dessa landar under dagarna 30 svarta stålcontainrar hos skolor spridda i Sverige, Frankrike Ungern och USA.

En av dessa, nummer 9, står nu på De Geers skolgård längs Nygatan i Norrköping.

Tre samhällsklasser från De Geer och två ekonomklasser från Kungsgård ska under våren inreda den för att matcha den nionde artikeln som handlar om att ingen godtyckligt får anhållas fängslas eller landsförvisas.

En knepig men utmanande uppgift tycker klasskompisarna Kimmy Lagerbäck och Anton Ståhl i Sa16a.

Eftersom containern, eller kuben som de kallar den, anlände så sent som i torsdags har de precis börjat spåna idéer.

– Det kan ju vara alla möjliga saker, från sportgrejer till tavlor. Men jag tycker att det ska vara något positivt i alla fall säger Kimmy.

– Eller böcker kanske, Zlatanboken till exempel, säger fotbollsintresserade Anton.

Läraren Eva Lindahl berättar att "kubprojektet" kommer att vara en del av samhälls- och historieundervisningen under våren och den tidiga hösten. När allt är klart ska de fem klasserna tillsammans åka upp till utställningen i Stockholm i början av september. Då kommer alla 30 containrar att visas upp för allmänheten.

– Mänskliga rättigheter är viktigt och det är viktigt att våga göra skillnad. På det här viset kan vi göra något kul i undervisningen om det, säger Eva Lindahl.

Det här är kubprojektet

Det heter "Varje människa kan göra skillnad", drivs och finaniseras av Raoul Wallenberg Academy. Utgångspunkten är den svenske diplomatens insats i Budapest under Andra världskriget. Han räddade livet på tusentals judar genom att ge dem svenska skyddspass.

Det finns, i FN:s allmänna deklaration feån 1948, 30 mänskliga rättigheter. Tillsammans utgör de en vägledning för hur människor bör uppträda mot varandra och hur stater och styrande bör behandla sina medborgare.

Lika många kuber har, eller ska, placeras ut på lika många skolor runt om världen för att representera var och en av dem. Några av platserna, förutom Norrköping, som fått en egen kub: New York, Budapest, Paris och Belgrad.

Kuben är 3x3x3 meter, tillverkad av stål och väger cirka 500 kilo.

Kuberna kommer i samband med Raoul Wallenbergs dag 1–3 september att flyttas till Stockholm och ställas ut för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om