Det är elever från hästutbildningen, djurvårdsutbildningen och teknikutbildningen på Realgymnasiet i Norrköping som kommer att delta i projektet som startar i höst. Det handlar om ett samarbete mellan Linköpings universitet, Campus Norrköping och RISE Acreo.
– Vi tycker det här är ett väldigt spännande projekt att delta i. Att eleverna får lära på riktigt och se hur det går till ute i verkligheten är viktigt för oss. När chansen att delta i detta forskningsprojekt presenterade sig så ville vi självklart vara med, säger David Hedberg, biträdande rektor på Realgymnasiet.
Målet för projektet är att använda tryckt elektronik för att identifiera skador hos hästar i ett tidigt skede och det är studenter på civilingenjörsprogrammet elektronikdesign på Campus Norrköping som ska utveckla systemet i sitt examensarbete. Sensorer ska placeras i en sula under hästens hov för att i ett tidigt skede kunna identifiera rörelseförändringar som skulle kunna tyda på en skada.
Eleverna kommer att på olika sätt att få vara med i utvecklingsarbetet av systemet och förhoppningen är att projektet ska bidra till att fler tjejer får upp ögonen för tekniska utbildningar.
– Vi vet ju att det behövs mer tjejer på våra teknikutbildningar. Både på gymnasial nivå och på eftergymnasial nivå. Genom att delta i projektet så hoppas vi att kunna bidra och lyfta de olika möjligheter som finns i en yrkesroll som ingenjör. Att man exempelvis kan kombinera intresset för hästar och teknik samt forskning, säger David Hedberg.