M vill se starkare styrning av lovskola

Låt lärare bestämma vilka elever som ska gå lovskolan och få in lovskolan som en del i elevers åtgärdsprogram. Det vill M för att öka behörigheten.

Förändring. Moderaterna Sophia Jarl och Roger Åkesson vill se förändringar kring vem som väljer vilka som ska gå i lovskolan.

Förändring. Moderaterna Sophia Jarl och Roger Åkesson vill se förändringar kring vem som väljer vilka som ska gå i lovskolan.

Foto: Carolina Nilsson

UTBILDNING2017-06-20 12:00

Passande nog till att vårens skolresultat släpptes på måndagen kallade Moderaterna till pressträff om en av de akuta åtgärder som erbjuds för att öka elevers chans att nå behörighet: lovskolan. Kommunen har erbjudit elever från årskurs sex upp till trean på gymnasiet den extra chansen under något år nu. Men även om oppositionsråd Sophia Jarl (M) kan se att de runt 350 niondeklassare som riskerade att inte nå behörighet till gymnasiet i höst sjunkit till 288, så är det problematiskt.

– Deprimerande! kommenterar hon siffrorna, tillsammans med sjunkande behörighet överlag i kommunens skolor.

Att endast 37 av dem är inskrivna i kommunens lovskola i sommar är en mer illa menar hon:

– Det är för få och det är ett problem! Och så ser det tyvärr ut överlag.

Partikollegan Roger Åkesson instämmer:

– Man ska veta att behörigheten är den enskilt största bidragande faktorn till hur det kommer att gå för dem senare i livet.

Det här vill Moderaterna råda bot på genom att dels låta lärarna, och inte föräldrarna som det är i dag, välja ut vilka elever som behöver gå i lovskolan. Dels vill de utreda möjligheten att se över om det går att få in lovskolan i den åtgärdsplan som skapas för de elever i årskurs nio som riskerar att inte nå behörighet till gymnasiet.

– Det skulle behövas en större påtryckning från skolan, och pedagoger som avgör om eleven behöver gå i lovskolan eller inte. De är de bästa på att avgöra det. Sedan får föräldrarna tacka nej, men då ska det vara under dialog med skolan, säger Sophia Jarl.

Genom att skriva in lovskolan i åtgärdsplanen, går den extra skolgången från att "rekommenderas" till att "du ska gå lovskolan", tänker Moderaterna. Att lovskolan skulle vara hela lösningen på behörighetsproblemet tror man dock inte.

– Det är en akut åtgärd, precis som det tionde grundskoleåret, säger Sophia Jarl.

Mer långsiktigt handlar det om att ge rektorerna mer ansvar. Att fokusera på svenska, matematik och engelska. Och att öka lärarlönerna i kommunens grundskolor, tror man.

– Då blir vi mer attraktiva som arbetsgivare. Men det har majoriteten notoriskt röstat nej till, säger Sophia Jarl.

Helt skulle partiet se ett återförstatligande av skolan.

– Vi har provat det här nu i 20 år i Norrköping och det har inte gått så bra. Socialdemokratisk bildningspolitik har inte fungerat och det är dags att bryta det nu, säger Sophia Jarl.

Lovskola

Staten uppmuntrar lovskola genom att erbjuda huvudmän statsbidrag för att anordna det. I Östergötlands län beviljade Skolverket kommunala skolhuvudmän drygt 3,5 miljoner kronor i bidrag för att de bedrev lovskola under 2016.

I Norrköping erbjuds lovskola på Djäknepark för kommunens grundskoleelever och på "gamla Kungsgård" för gymnasieelever.

I dag är det föräldrar som anmäler sina barn till lovskolan. Det vill Moderaterna i Norrköping ändra på så att det i stället är skolan som anmäler de elever som är i behov av lovskolan. M vill även se över om det går att få in lovskolan i en elevs åtgärdsprogram.

Källa: Moderaterna och utbildningsdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!