Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Kommunen kan inte stänga skolan”

"Kommunen kan inte stänga skolan". Det säger Olle Johansson (S) som svar på M-ledarens uppmaning om Kunskapsljuset i lördagens tidning.

Alla lika. Kommunalråd Olle Johansson (S) tycker att pengar som kommer från det offentliga ska kunna granskas lika mycket, oavsett vem som är huvudman.

Alla lika. Kommunalråd Olle Johansson (S) tycker att pengar som kommer från det offentliga ska kunna granskas lika mycket, oavsett vem som är huvudman.

Foto: Magnus Andersson

UTBILDNING2017-05-30 07:00

Det handlar om den muslimska friskolan Kunskapsljuset som granskats av SVT Nyheter Öst under våren. Efter vad som framkom där tyckte oppositionsråd Sophia Jarl (M) att skolan borde stängas. Men eftersom kommunen saknar den befogenheten ser kommunalråd Olle Johansson (S), som ansvarar för utbildningsfrågor, uppmaningen som "en ickefråga".

– Det är det Skolinspektionen som stänger skolor. De gör en tillsyn där just nu och framkommer det uppgifter som inte är förenliga med hur en undervisning ska bedrivas, litar vi på att de tar sitt ansvar, säger han.

Läs mer:Sophia Jarl: "Stäng skolan".

Kommunen kan dock göra så kallade "insynsbesök" på friskolorna, för att bland annat få en inblick i undervisningen – och för att kunna påkalla Skolinspektionens uppmärksamhet om missförhållanden upptäcks. På Kunskapsljuset har detta inte gjorts på tolv år, samtidigt som skolan fått totalt 23 miljoner kronor extra av kommunen i så kallade "strukturbidrag". Dessa pengar betalas ut till skolor med exempelvis socioekonomiska utmaningar. Men samtidigt som Olle Johansson är kritisk till de uteblivna besöken, ser han att det saknas möjlighet för kommunen att få reda på exakt vad pengarna använts till.

– Vi har inga rättigheter att titta på deras bokföring, som han säger.

För att kunna göra det krävs en lagändring – något Olle Johansson gärna ser sker. Då skulle kommunen ges samma befogenheter till insyn i friskolornas ekonomi, som de har i de kommunala.

– Ska vi ha friskolor, vilket jag tycker är bra, så ska det ske på lika villkor. Är det offentligt finansierat ska offentlighetsprincipen gälla, säger han och berättar att skolkommissionen just nu arbetar med ett nytt lagförslag i den riktningen.

Genom en sådan lagändring skulle kommunen alltså kunna få svart på vitt på vad exempelvis strukturpengarna använts till. Så är det inte nu.

– De får en summa som de får göra vad de vill med. Om de vill skicka dem till ett skatteparadis så får de det. Så är det för alla friskolor, säger Olle Johansson.

Vad tycker du om det då?

– I grund och botten tycker jag att offentligt anslagna pengar inte ska gå till vinst utan återinvesteras i undervisningen, säger han.

Läs mer: Hela granskningen av SVT Nyheter Öst.

Rättigheter eller inte, så menar Sophia Jarl att kommunen borde se en dialog med skolan som en möjlighet. Så här kommenterar Olle Johansson det:

– Vi har ett bra samarbete med de fristående skolorna när det gäller skolutveckling. Så det sker, det är inget nytt. Men samarbetet kan bli bättre.

Men vems ansvar är egentligen de uteblivna insynsbesöken hos Kunskapsljuset? Och är det flera friskolor som inte fått besök? På den sistnämnda frågan svarar Olle Johansson att han inte vet. På den första:

– Det får väl vi ta på oss som har möjlighet att ta på oss att det inte har gått rätt till. Men varför det har missats, vet inte jag.

Faktum är dock att kommunen, efter SVT:s granskning, tagit beslut om nya rutiner så att detta inte ska hända igen.

– Vi har bett utbildningskontoret komma tillbaka till oss, så att insynsbesöken sker var tredje år, och om det behövs oftare än så, säger Olle Johansson.

Just nu gör Skolinspektionen tillsyn på Kunskapsljuset. Under ett besök har man bland annat uppmärksammat en elev som är i behov av särskilt stöd. Bland annat satt eleven ute på skolgården under en lektion, och personal har berättat att eleven ofta hamnar i slagsmål och konflikter. Senast den nionde juni måste rektorn besvara en lång rad frågor om vilka åtgärder som vidtagits. Folkbladet har sökt skolans huvudman för en kommentar utan framgång.

Granskningen

Under de senaste åren har friskolan Kunskapsljuset fått 23 miljoner kronor i strukturbidrag av kommunen. Pengar, som delas ut till skolor för att hjälpa barn med svaga förutsättningar.

Men Skolinspektionen har inte kontrollerat vad pengarna gått till, medan kommunen saknar möjlighet att göra det.

Tidigare anställda vittnar om hur barnen lurats på pengarna och säger att det är en stökig miljö på skolan. En pappa, som har sina barn på skolan nu, berättar för SVT Nyheter Öst, som granskat skolan, om kaos och konflikter på skolan.

Huvudmannen Isam Bardaqji säger till SVT att det är folk som vill förstöra för skolan som säger så och att det bara är hörsägen.

I lördagens tidning sade oppositionsråd Sophia Jarl (M) att hon tycker att skolan borde stängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!