Det handlar om personer mellan 25 och 64 år som mäts i undersökningen gjord av Statistiska Centralbyrån (SCB). Där kan man se att störst andel högutbildade hittas i universitetsstäder som Uppsala och Lund, och städer där det finns arbeten som kräver högutbildad personal.
I Norrköping har 23 procent av alla mellan 25 och 64 år en eftergymnasial utbildning om minst tre år. I länet är det bara Linköping som har en högre andel på 37 procent. I Söderköping har 19 procent en högre utbildning och i Finspång 16.
– Generellt kan man säga att i länen är det de stora städerna som har den högsta andelen högutbildade, förklarar Tomas Westling, handläggare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.
Allra störst andel högutbildade i landet hittas i Danderyd, där 57 procent, alltså mer än varannan, har en högre utbildning. I universitetsstaden Lund är siffran 53 procent och i diton Uppsala 41 procent. Även Stockholm visar 41 procent. I andra delar av landet är motsvarande siffra bara var tionde person, som exempelvis Filipstad.
Förutom huruvida kommunen är en universitetsstad eller har hög efterfrågan på högutbildad personal, kan även befolkningens ålderssammansättning påverka utbildningsnivån. Sett till hela landet är drygt var fjärde person i åldern 25-64 år högutbildad. Rikssnittet ligger på 27 procent.