Det var till skolstarten förra hösten som skolans ledning tog beslutet: inga elever i årskurs sex, sju eller åtta får ha mobiltelefoner under skoltid. Detta för att befria eleverna från att bli störda av blippande och blinkande mobiltelefoner under skoltid. Dessa elever utrustades i stället med varsin Chromebook, att använda i undervisningen.
Elever i årskurs nio fick ingen egen dator, vilket gjorde att de fick ha med sig sina egna mobiler. Men nu har även årskurs nio sina datorer och mobilförbudet gäller därför för samtliga 495 elever på skolan. Förbudet möttes av en del knorrande, men även positiva tillrop. Och när förbudet utvärderades i våras höjdes i stort sett idel positiva röster från föräldraråd, elever och lärare. Rektor Markus Brunfelt kommenterar:
– Vi gör inte det här för att straffa eleverna, utan för att hjälpa dem med koncentrationen. Vi vill befria dem för störande moment.
Läs mer:Inga mobiler på Kunskapsskolan.
Han kan se att elevernas resultat ökade under året. I snitt har skolans elever nu 277 i meritvärde, och 99 procent av dem kom in på gymnasiet.
– Det är bäst i Östergötland! Resultatmässigt gjorde eleverna sitt bästa resultat någonsin. Vi vet dock inte om det hänger ihop med mobilförbudet, säger Markus Brunfelt.
Så mobilförbudet fortsätter?
– Självklart! I princip alla har ju en Chromebook, så alla har tekniska hjälpmedel vilket är värdefullt, säger Markus Brunfelt.
Läs mer:Rektorns egna ord: "Jag är ingen förbudsrektor".
Inga förbud utan att några bryter mot det, och under året har lärare fått beslagta elevers mobiler. Vissa samtal med föräldrar har hållits.
– Det är svårt för vissa, men lärarna är bra på att följa upp. Jag tror det är viktigt att man inte pratar om ett förbud, utan att det är för en bra sak: att hålla koncentrationen en längre stund och få ned frekvensen av nätkränkningar, säger Markus Brunfelt, som kan se att fler skolor börjar ta efter mobilförbudet:
– Det finns tendenser att fler och fler väljer den här policyn. Bland annat har Kunskapsskolan i Nyköping det på gång.
Märker ni av att nätkränkningar minskar bland eleverna?
– Mycket av det sker ju utanför skoltid, men sedan landar det mycket hos oss i skolan. Men det sker inte under skoltid längre.
I kommunala skolor finns ingen policy om hur mobiler får och inte får användas. Det är upp till varje skola, rektor och lärare att bestämma. På kommunala Vikbolandsskolan råder mobilfria lektioner. På skolans blogg kan man läsa att detta görs för att ”alla elever ska ha en utbildning som präglas av trygghet och studiero. Lärare och elever ska arbeta förebyggande för att studiemiljön ska vara god".