Beslutet fattades i styrelsen i fredags och ledningen har genomfört förhandlingar med facket under måndagen och tisdagen. Det betyder att avvecklingen inleds under vårterminen 2017.
– Det är alltid tråkigt att behöva ta sådana här beslut, men samtidigt är det nödvändigt när vi nu är i en expansiv fas sett ur hela verksamhetsperspektivet. Tyvärr finns inte deltagarunderlaget i Östergötland och vi kan inte driva en enhet vidare, när vi samtidigt har kö på andra enheter. Det är ett viktigt beslut för Mo Gård folkhögskolas utveckling, säger Lars Vikinge, styrelseordförande Mo Gårds Folkhögskoleförening.
Mo Gård folkhögskola har sitt ursprung i Östergötland och ute på platsen Mo Gård, nära Doverstorp, Finspång. Den startade 1992 som en filial till Västanviks folkhögskola och blev självständig 1997. Sommaren 2014 flyttades verksamheten från centrala Finspång in till Norrköping i förhoppning om att hitta ett större deltagarunderlag. Efterfrågan har tyvärr inte ökat, trots ett otal insatser i form av marknadsaktiviteter.
– För mig är det nu viktigt att avvecklingen sker på ett respektfullt och bra sätt gentemot deltagare och medarbetare under vårterminen. Det är givetvis speciellt att avveckla enheten där allting startade, samtidigt som det är ett nödvändigt beslut för hela verksamheten, säger Carina Boman, rektor och VD för Mo Gård folkhögskola.
Resurserna flyttas om till de övriga enheterna, så den stora efterfrågan kan mötas upp där. Mo Gård folkhögskola finns även i Örebro, Stockholm, Göteborg och Åkarp (Skåne). Mo Gård folkhögskola är en egen ideell förening och är helt fristående från Mo Gård AB.