Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler ska bli behöriga....

Tillsammans med två bostadsbolag ska kommunen hjälpa till att få fler elever behöriga till gymnasiet.

Olle Johansson (S). Ser flera vinster med flera behöriga.

Olle Johansson (S). Ser flera vinster med flera behöriga.

Foto: Magnus Andersson

UTBILDNING2017-11-18 15:00

Att det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder värderar att ta ett socialt ansvar har man tidigare visat, inte minst genom Portalens verksamhet. Nu är man med och finansierar läxhjälp riktad till elever som riskerar att inte klara behörigheten till gymnasiet på tre högstadieskolor i stan; Navestadsskolan, Borgsmoskolan och Klingsborgsskolan.

Totalt satsar Hyresbostäder 200 000 kronor i projektet, det gör även Norrköpings kommun och bostadsbolaget Rikshem. För Rikshems del handlar det om stad nummer fyra i Sverige som man går in och stöttar elever som går i skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Sedan tidigare finns man med i projekt i Södertälje, Västerås och Helsingborg.

– Som en av de största fastighetsägarna i Norrköping vill vi bidra till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling och skapa tryggare bostadsområden. Att förbättra förutsättningarna för ungdomar i våra områden är viktigt för oss och genom samarbetet med Läxhjälpen kan vi stötta fler elever där behovet är som störst, säger Christofer Bernebring, regionchef för södra Sverige på Rikshem.

Det är stiftelsen Läxhjälpen som står för själva hjälpen med läxorna i skolan. Man har strukturerade läxhjälpsprogram, där unga, arvoderade universitets- och högskolestudenter hjälper eleverna med läxor och är samtidigt en positiv förebild och mentor. Läxhjälpen har funnits sedan 2007 och enligt deras egen statistik har 83 procent av de hjälpta eleverna fixat en behörighet till gymnasiet.

– Behovet av läxhjälp är stort och vi ser att en plats i vårt unika läxhjälpsprogram gör skillnad för ungdomars framtida möjligheter och även bidrar positivt till samhället i stort, säger Maria Arneng, generalsekreterare på Läxhjälpen.

Totalt kommer runt 60 elever i Norrköping att erbjudas läxhjälpen varje läsår. Eleverna väljs ut av lärare och urvalet görs efter vissa kriterier; dels ska de riskera att bli underkända i ett eller flera kärnämnen, dels ska de bedömas kunna tillgodogöra sig läxhjälparnas stöd. Dessutom ska fördelningen vara jämn mellan tjejer och killar. Kommunalråd Olle Johansson (S) välkomnar läxhjälpen:

– Vi är glada över att kunna samarbeta med lokala bostadsbolag för att höja elevernas betyg. Bättre studieresultat bidrar inte bara till ökad framtidstro för de enskilda eleverna, det blir en vinst för hela det omgivande samhället, säger han.

Läxhjälpen

Stiftelsen Läxhjälpen är en icke-vinstdrivande stiftelse som med finansiering från näringslivet bedriver gratis resultatfokuserad läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden. Läxhjälpen samarbetar med skolor där behoven är som allra störst och idag finns de på över 45 skolor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Södertälje, Landskrona, Helsingborg, Västerås och Norrköping.

I Norrköping finns läxhjälpen på Navestadsskolan, Borgsmoskolan och Klingsborgsskolan.

Källa: www.laxhjalpen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!