Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De svarar på kritiken

Personal, huvudman och rektor på Kunskapsljuset tycker att kritiken är orättvis bland annat när det gäller de obehöriga lärarna.

Orättvist. "Vi sticker inte under stol att vi har problem men mycket av kritiken är orättvis", anser rektor Monica Söderholm och skolans ägare Isam Bardaqji.

Orättvist. "Vi sticker inte under stol att vi har problem men mycket av kritiken är orättvis", anser rektor Monica Söderholm och skolans ägare Isam Bardaqji.

Foto: Malin Perk

utbildning2017-06-29 16:00

– Vi har faktisk tre behöriga plus att jag också både har lärarlegitimation och rektorsutbildning, säger rektor Monica Söderholm när Folkbladet hälsar på den hårt kritiserade muslimska friskolan i Hageby på torsdagen.

Dessutom menar personalen som Folkbladet pratar med att många av dem som jobbar på skolan har annan högskoleutbildning.

– Det är ju inte så att vi har gått ut på gatan eller i Mirum och anställt vem som helst, vilket man kan tro när man läser rapporten, säger de.

Siv Billström har endast några högskolepoäng kvar och hon har jobbat i skolans värld i 24 år.

– Jag anser att hon är kompetent trots att hon inte anses vara behörig, säger Monica Söderholm.

Jessica Malmström, på lågstadiet, har legitimation från Waldorf och är också på gång att få vanlig lärarbehörighet.

Rektor, huvudman och personal är väl medvetna om att det finns många brister som måste rättas till.

– Vi sticker inte under stol med att vi har problem. Det är skönt att Skolinspektionen har varit här så vi har fått svart på vitt vad som behöver göras så att vi blir en bättre skola, säger Monica Söderholm.

Huvudmannen och ägaren Isam Bardaqji anser att mycket av bristerna beror på att skolan är utspridd. Årskurs 1-3 håller till i gamla Vrinneviskolan medan åk 4-6 är i skolans ursprungliga lokaler på Hagebygatan.

– I två år har vi kämpat för att få en tomt så vi kan ha hela skolan under samma tak, då skulle vi kunna hjälpa varandra mer, säger Isam Bardaqji.

Som Folkbladet berättade igår så får friskolan skarp kritik på så gott som alla punkter och uppfyller inte lagens krav. Åtgärdas inte detta i oktober väntar vite på 600 000 kronor.

– Vi fick indikationer på bristerna redan när Skolinspektionen var här i februari och mars så vi har redan börjat förbättra oss, säger Monica Söderholm.

Att så få elever inte klarar godkända betyg tycker de inte heller är konstigt med tanke på att man den senaste tiden har tagit emot många ensamkommande flyktingbarn vilket är en anledning att skolan växt. Av 21 elever i sexan är det endast fem som har varit i Sverige från skolstart, berättar de.

– Det är inte lätt för en elev som kommer till Sverige i fyran att få godkända betyg redan i sexan. Vi är jätteglada om de får betyg i nian, säger Monica Söderholm.

Skolinspektionen ifrågasatte också starkt att rektorn hade satt alla elevers betyg. En omöjlighet, enligt tillsynsmyndigheten.

– Jag har satt dem tillsammans med personalen som trots att de inte har legitimation är kompetent, svarar Monica Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!