Det är bakgrunden till att den styrande majoriteten med S, L, KD och C har fattat beslut om att anslå 23 miljoner kronor till nya utbildningsplatser av olika slag. Planen är att anslaget ska räcka till att uppemot 500 människor mer än idag nås av utbildningar och/eller av så kallade "extratjänster" och lönebidragsfinansierade arbeten.
– En del av de nyanlända skaffar sina egna "snabbspår" ut i arbetslivet. Deras yrkesbakgrunder matchar bristyrken hos företag som har behov av att nyanställa. Men vi ska inte blunda för att många som kommit hit behöver rätt så omfattande insatser innan de kan ge sig ut och börja jobba, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till Folkbladet.
Enligt det skriftliga underlag som den styrande kvartetten av partier presenterat så består utbildningssatsningarna av ett flertal olika insatser. Bland annat ska yrkesdelen i vuxenutbildningen förstärkas mer än idag, fler spår ska öppnas för yrkesutbildningar inom Svenska för Invandrare (SFI), programmen för lärlingsplatser för vuxna ska öka. Dessutom vill politikerna att avhoppen från vuxenutbildningen ska minska.
– Tyngdpunkten i de insatser vi gör riktas mot de som befinner sig allra längst bort från att kunna få ett avlönat arbete. Växer den gruppen utan att vi gör mer än vad vi gör idag så kommer arbetslösheten att åter börja öka i Norrköping, säger Stjernkvist.
Enligt honom pågår ständiga och svåra avvägningar mellan kvalitet och kvantitet i vuxenutbildningen.
– När Teresa Carvalho för några år sedan tog över ansvaret för vuxenutbildningen genomförde hon stora och viktiga förbättringar. På den tiden höll vi oss med ett slags "kommunalt AMS" där tusentals människor gick från den ena åtgärden till den andra utan att komma särskilt mycket närmare arbetsmarknaden. Teresa la om kursen och skapade en mycket mer effektiv och yrkesnära organisation. Den kvaliteten ska vi inte missa nu när vi behöver gå upp i volym igen, säger Lars Stjernkvist till Folkbladet.
Norrköping ligger av tradition relativt högt när det gäller vuxenutbildning. Enligt Lars Stjernkvist är denna prioritering lönsam.
– Vi har bättre ekonomiska marginaler i Norrköping nu än vad vi är vana vid. Det beror bland annat på befolkningsökningen och på att kostnaderna för försörjningsstödet sjunker markant, säger Stjernkvist.
En del av satsningen ska användas för bristyrkesutbildningar riktade mot människor som snabbt kan få jobb om de lyfter sin kompetens något.
– Det är viktigt att ge det stödet åt företag i Norrköping som behöver anställa här och nu, säger Stjernkvist.