Fastebrevet från 1435 hade funnits i kommunens ägo sedan 1962, men återupptäcktes i somras.
– En bibliotekarie skulle sluta och lämnade in handlingar som legat i bibliotekets kassaskåp. Då hittade vi fastebrevet och började forska. I en tidningsartikel från 1970, stod det om dåvarande stadsbibliotekarien som fått ett anonymt telefonsamtal om att ett medeltida fastebrev skulle säljas på auktion i Stockholm. Brevet ropades in för 1 010 kronor och kunde komma tillbaka till våra bygder från huvudstaden. En jättekul historia, säger Ulla-Karin Karlsson, arkivassistent i Finspångs kommun.
Nyligen ringde en dam till kommunarkivet och berättade att hennes ättling haft fastebrevet i sin ägo.
– Ättlingen avled 1934 och Finspångs kommun har haft brevet sedan 1962. Var brevet befunnit sig tiden däremellan är okänt, säger Ulla-Karin.
Hon har pratat med länsarkivarien och fått utlåtanden om hur sällsynt det är med så gamla fastebrev.
– Det är unikt, väldigt ovanligt. Våra äldsta handlingar i arkivet är från 1800-talet, så vi slog vårt tidigare rekord rejält.
Ett fastebrev bekräftar en fastighetsaffär och kan jämföras med vår tids lagfart. Fastebrevet handlar om gården Ringtorp vid Eliantorp utanför Finspång.
– Roligt att det är i så fint skick. Att det klarat sig så bra kan bero på att det är så litet format. Sigillerna med Rosenstrålevapen, från häradshavande och hans ställföreträdare, är jättehäftiga, säger Ulla-Karin Karlsson.
Nu bevaras det medeltida dokumentet i tryggt förvar och kommer visas upp i samband med Arkivens dag i kommunhuset den 12 november.
– Fastebrevet är daterat 12 november 1435, samma datum som vi kommer ha vårt arrangemang. Det ska visas upp i en monter under dagen.
Föreläsningar, rundvisning i arkivet, utställningar om Konsum, filmvisning från NÖKs varuhus i centrum, donerad av en man som jobbade i charken på 1960-talet, är exempel på vad som äger rum.
Vad tycker du är en arkivassistents viktigaste uppgift?
– Att sprida information om hur mycket det finns att se och hur mycket man får titta på. Många känner inte till att arkiven är öppna för alla. Det finns till exempel även skolarkiv. Det roligaste med mitt jobb är när folk kommer hit och hittar vad de söker. Ett arkiv som inte används fyller ingen funktion, konstaterar Ulla-Karin Karlsson.