Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon ska bekämpa våld mot barn

Petra Blom Andersson är ny samordnare med uppdrag att motverka våld och förtryck mot barn och unga i Norrköping.

Engagerad. Petra Blom Andersson är kommunens nya samordnare med uppdrag att motverka våld och förtryck mot barn och unga.

Engagerad. Petra Blom Andersson är kommunens nya samordnare med uppdrag att motverka våld och förtryck mot barn och unga.

Foto: Susanna Beskow Norgren

UPPDRAG2016-12-21 07:00

Hon har i flera år arbetat med samma frågor vid utbildningskontoret i Norrköping.

Nu får hon en mer central, strategisk och sammanhållande roll, en halvtidstjänst som hon kombinerar med att på länsstyrelsens uppdrag vara föreläsare nationellt, och med arbete på socialkontoret.

Som föreläsare ute i landet är hon stolt över att representera Norrköping, säger hon.

– Vi gör ett fantastiskt arbete kring de här frågorna, säger Petra Blom Andersson och utvecklar:

– Vi har haft regeringsuppdrag kring könsstympning och hedersrelaterat våld och förtryck.

2012 handlade det om ”Våga göra skillnad”, att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck och barnäktenskap. 2014 var Norrköping pilotkommun mot könsstympning.

Petra Blom Andersson har också tittat på hur barn som lever med skyddade personuppgifter har det på förskolor och skolor, och jobbat med barn som har varit utsatta för våld. Hon talar om att bli bättre på att hitta de barn som inte uppmärksammats, som inte vågat berätta.

– Jag vet att det finns ett stort mörkertal där ute. Vi behöver se över hur ska vi bättre möta upp barn och unga i den miljö de lever i. Det kan vara inom idrottsrörelsen, på förskolan eller fritidsgården, säger Petra Blom Andersson.

Nu ska hon tillsammans med tjänstemän och politiker ta fram ett inriktningsdokument för hur man på en strategisk nivå ska arbeta med de här frågorna. Målet: ett likvärdigt bemötande för alla barn och unga. Hon talar om att våga fråga och att barn ska känna att vuxna kan ta emot svaren när de väl kommer.

För det behövs utbildning för personal som möter barn och unga. Barn och unga måste också få veta vilka rättigheter de har, säger Petra Blom Andersson.

Genom att lyfta upp frågan en nivå kan den spridas bättre ut till alla nämnder och alla myndigheter, säger Blom Andersson och talar om ett samarbete som kan bli ännu bättre.

Bakgrunden till att Norrköpings kommun tillsätter en samordnare är att barnkonventionen blir lag 2018. Det här är en förberedelse inför det, och en fortsättning på redan påbörjat arbete.

– Lyckas vi i arbetet med att stötta barn och unga vinner hela samhället på det, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor.

Fakta

Norrköpings kommun har tillsatt en samordnare för att motverka våld och förtryck mot barn och unga.

Hon heter Petra Blom Andersson och har redan tidigare arbetat med de frågorna vid utbildningskontoret i Norrköping.

Nu ska hon tillsammans med politiker och tjänstemän ta fram ett inriktningsdokument.

Barnkonventionen blir svensk lag 2018.

Petra Blom Andersson är syster till Juno Blom som haft regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om