Ambassadör för FN-förbundet

LiU-studenten Nasrin Mohamoud, 19, Norrköping, är en av 27 ungdomar som utsetts till ambassadörer för Svenska FN-förbundet.

Engagerad. "Pirrigt och coolt", säger Nasrin Mohamoud om sitt uppdrag för FN-förbundet.

Engagerad. "Pirrigt och coolt", säger Nasrin Mohamoud om sitt uppdrag för FN-förbundet.

Foto: Karoline Montero Araya

UPPDRAG2016-09-01 12:00

Vi träffar Nasrin Mohamoud vid Kåkenhus, Campus Norrköping, där hon just börjat studera på Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Det är andra veckan på Campus för henne. Hon flyttade hit till Norrköping från Märsta för bara ett par veckor sedan.

Nasrin Mohamoud är engagerad i jämställdhet och flickors rättigheter. Ett engagemang hon tar med sig i uppdraget som ambassadör för Svenska FN-förbundet.

Förra helgen deltog hon och 26 andra ungdomar från hela landet, på inbjudan av förbundet, i en utbildning i Stockholm.

– Det känns pirrigt och coolt, att man får det ansvaret och det förtroendet, säger hon om att bli utsedd till ambassadör.

Det är femte gången som Svenska FN-förbundet utser unga ambassadörer.

Ämnena för årets ambassadörer är Agenda 2030 med de globala målen för hållbar utveckling, samt FN-förbundets projekt Flicka och Skolmat. Det senare går ut på att gratis skolmat i ett land som Etiopien gör att fattiga föräldrar låter sina barn gå i skolan istället för att hålla dem hemma för att arbeta.

Under ett år ska ambassadörerna informera om Agenda 2030, Flicka och Skolmat genom att genomföra projekt på sina hemorter.

– Informera och engagera, sammanfattar Nasrin Mohamoud uppdraget.

Nasrin Mohamoud gick på Arlandagymnasiet i Märsta, en skola som samarbetar med FN-förbundet. Redan där fördjupade hon sig i Flicka-projektet.

– Man tar det som en självklarhet själv, att gå i skola, och att inte bli bortgift och inte bli könsstympad, säger Nasrin Mohamoud.

Men så är det inte i andra delar av världen.

Och det har visat sig att även flickor som kommer hit eller är i Sverige blir utsatta, säger Nasrin Mohamoud.

Flicka-projektet riktar sig just nu främst till byar i Etiopien, ett grannland till Somalia, där Nasrin Mohamouds familj har sin bakgrund.

På utbildningen i Stockholm visade det sig att två av ambassadörerna var från Linköping, vilket väckte tankar om att samarbeta.

– Vi skrev lite projektidéer.

Först ut är deltagande på en fest för fred, ett integrationsprojekt, för nyanlända och svenska ungdomar, ett knytkalas som Motala-Mjölbys FN-förening anordnar.

Det finns också planer på att starta ett flickkafé i Norrköping eller Linköping eller i båda städerna.

– Det är nästan som ett språkkafé. Målgruppen är flickor i vår ålder. Man kan utbyta tankar och erfarenheter kring de här frågorna och kampanjen Flicka, säger Nasrin Mohamoud, som vill nå ut till nyanlända flickor och skapa en mötesplats för dem och svenska flickor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om