Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: Just nu är det väldigt stökigt i city

Ungdomarna har taskig attityd mot personal och gäster och har bland annat kastat ketchup på restaurangpersonalen.

Just nu är det väldigt stökigt i city enligt polisen Benjamin Prom.

Just nu är det väldigt stökigt i city enligt polisen Benjamin Prom.

Foto: Calle Slättengren

Ungdomsbrottslighet2020-06-02 19:00

För ett par veckor sedan slog elevcoachen Ronny Ståhling larm om att oroligheterna i city ökat sedan skolorna stängt under pandemin. Nu bekräftar polisen att det är väldigt stökigt.

– Om det har med pandemin eller inte att göra det vet jag inte, men just nu är det väldigt stökigt i city, runt omkring Filmstaden men främst i och utanför McDonalds, säger polisen Benjamin Prom.

Ungdomar har betett sig riktigt illa mot personal och andra gäster inne på restaurangen.

– De har en taskig attityd inne på restaurangen och det har förekommit att man bland annat kastat ketchup på personalen, säger Benjamin Prom.

Ungdomarna, främst killar, men även en del tjejer, drar runt på stan ganska planlöst. De samlas och utsätter varandra för, vad polisen kallar, osunda miljöer.

– Det förekommer narkotika, tobak, alkohol och stölder. Vi har haft en våg av ungdomsrån där man bland annat stulit kläder, säger Benjamin Prom.

För att komma tillrätta med oroligheterna samverkar polisen med bland andra väktare och butikspersonal, men man använder sig även av samverkansmodellen SSPF, skola, social, polis och fritid som handlar om att identifiera ungdomar i riskmiljö.

– Det kan handla om narkotika eller att det inte funkar i skolan för ungdomen, problem överlag helt enkelt som gör att vi anser att det finns en risk för ungdomen, säger Benjamin Prom.

Samverkansmodellen innebär att föräldrarna ger sitt medgivande till att bryta sekretessen mellan myndigheterna för att underlätta samarbetet.

– Då kan vi samla alla och föräldrarna och ta fram en handlingsplan. Många gånger funkar det bra och gör det inte det så fortsätter vi att jobba på. Just nu är ungefär 16 ungdomar inskrivna som polisen har extra kolla på. Under hela förra året var det ett 30-tal, säger Benjamin Prom. 

Samtidigt försöker polisen öka sin närvaro i city, men kan inte vara där så ofta som de önskar.

– Vi hinner inte och det blir ännu färre resurser efter stenkastningen mot polisbilen i Hageby, eftersom vi kommer att öka vår närvaro där, säger Benjamin Prom.

Nyckeln till framgång är enligt Benjamin Prom att ungdomarna har en meningsfull fritid.

– Men det är inget som polisen kan lösa, alla måste hjälpas åt - näringslivet, föreningar, kommunen. Vi fortsätter att jobba uppsökande och att finnas där ungdomar överlag finns, platser där de ofta vistas, säger Benjamin Prom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!