Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur länge får en man krama en annan man?

15 år efter att han själv lämnade grundskolan är maktstrukturerna sig lika. Nu ska Atilla Yoldas i tre år jobba för en förändring.

I tre år ska journalisten Atilla Yoldas jobba tillsammans med anställda och elever på Ektorpsskolan för att bryta patriarkala och hegemoniska maktordningar.

I tre år ska journalisten Atilla Yoldas jobba tillsammans med anställda och elever på Ektorpsskolan för att bryta patriarkala och hegemoniska maktordningar.

Foto: Privat

Ungdomsbrottslighet2020-11-05 08:00

Atilla Yoldas är uppvuxen på halvtid 50 meter från Ektorpsskolan, men gick på Navestadskolan i högstadiet. Nu föreläser han och håller workshops på Ektorpsskolan för att elever och anställda ska få verktyg att bryta de maktstrukturer som kan bidra till en ojämställd skola och fritid och för att motarbeta värderingar som kan skapa osunda värderingar.

Under tre år har skolan bokat in honom och nu i höst har han gjort sin första runda med workshops med elever i årskurs 8.

– Det har fungerat jättefint, samtidigt har det de berättat gjort att jag förstår att inte mycket har ändrat sig sedan jag gick i högstadiet. Det är samma strukturer och samma maskulinitetsnormer. Och machokulturen är väldigt påtaglig, säger Atilla Yoldas.

Eleverna har varit uppdelade i mindre grupper, blandat flickor och pojkar och frågor som hur länge en man får krama en annan man har följts av svårare och djupare frågor.

– Eleverna har också fått en mask med Ironman att sätta för ansiktet. På framsidan hård som sten och där de har fått skriva vad de upplever krävs för att få respekt och acceptans, sedan har de fått vända på masken och skriva vad de upplever att de måste dölja, säger Atilla Yoldas.

Då upptäcker många att de inte är ensamma om vad de egentligen känner och vad de försöker dölja och som kan handla om ångest, depressioner, problem i familjen, våld och ofredanden.

– Många vågar visa sig sårbara när de ser att de inte är ensamma om att gå runt och må skit, säger Atilla Yoldas.

Dessutom framkommer att majoriteten inte ställer upp på normen.

– När killar märker att andra killar inte accepterar machokulturen så händer det något och det blir svårare att upprätthålla strukturer där kvinnor utsätts på grund av rådande maktstrukturer. Det är ingen åsiktsfråga utan finns forskning om att det är vi killar och män som har ansvaret för att förändra maktstrukturerna, säger Atilla Yoldas.

Och det också för pojkars och mäns skull.

– Den mansroll vi ser idag gör att män mår sämre, begår oftare självmord och visar sig i brottstatistiken. Det handlar mer om miljö än biologi, säger Atilla Yoldas.

2016 fick han Expressens journaliststipendium, 2017 utsedd till "En av framtidens unga makthavare", 2019 vann han "Årets Nätängel", 2019 kom "Mansboken". Representant i det Europeiska jämställdhetsinstitutet, nominerades nyligen till ett unikt samarbete med FN Kvinnor internationellt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!