Allaktivitetshus blev Stage Skandia

Planerna på ett allaktivitetshus för äldre tonåringar blev ettårsprojektet "Stage Skandia". Fritidsgårdschef Lars Zetterholm hade gärna ett mer långsiktigt åtagande.

Stage Skandia. Den nya centrala mötesplatsen för äldre tonåringar.

Stage Skandia. Den nya centrala mötesplatsen för äldre tonåringar.

Foto: Carolina Nilsson

UNGDOMAR2017-12-11 17:00

Förra året fick utbildningskontoret i uppdrag av utbildningsnämnden att skapa en central mötesplats för äldre tonåringar och uppåt. Syftet skulle vara att ungdomar med olika bakgrund och från kommunens olika delar skulle mötas och skapa något tillsammans.

– Inget är klart än, mer än att det blir start till hösten och att det ska bli i en centrumlokal. Vilka aktiviteter den ska innehålla får besökarna vara delaktiga i planeringen av. Vi kan ju sitta och hitta på saker, och så är man helt fel ute, sade fritidsgårdschef Lars Zetterholm i en intervju med Folkbladet i januari då han pratade om ett "allaktivitetshus".

För att göra ungdomarna delaktiga besöktes allaktivitetshusen i Katrineholm och Malmö, där det bland annat finns dans, kultur och fotbollsplan under samma tak. S-politiken Senad Mutic, som sitter med i utbildningsnämnden, var med och han berättar att ungdomarna inte alls ville ha liknande verksamheter som de såg där:

– De ville ha en mötesplats med ett café, där de kan umgås med sina vänner och där de kan bli lotsade ut till andra aktiviteter, säger han.

Parallellt med arbetet med att ta fram förslag på hur denna mötesplats skulle se ut, ansökte Kulturskolan – och beviljades – bidrag från Statens kulturråd för att bredda sin verksamhet. Planerna mynnade ut i "Stage Skandia" som öppnade i slutet av oktober i Skandiateaterns gamla lokaler på Drottninggatan 31. Kulturskolan tillfrågade kommunen om ett samarbete – och planerna på "allaktivitetshuset" blev Stage Skandia.

– Ett ypperligt tillfälle att få in dans och kultur under samma tak, samtidigt som det finns en cafeteria. Pangea och ungdomsgruppen Back Up kommer att arbeta med uppsökande verksamhet och identifiera vilka behov som finns, samtidigt som de kan lotsa ut ungdomarna, säger Senad Mutic.

Fritidsgårdschef Lars Zetterholm tycker att samarbetet är jättebra, men känner dock en viss oro över att planerna på ett allaktivitetshus "bara" blev ett projekt på ett år.

– Vi får inte pengar av Kulturrådet en gång till för det här projektet. Så då är frågan: Vem ska finansiera det nästa år?, undrar han samtidigt som han är lite skeptisk till den smala nischen:

– Vad gör ungdomarna som inte är kulturintresserade? Jag tror att det skulle behövas något mer än Skandia för gruppen äldre tonåringar, säger han.

Senad Mutic tänker att utbildningsnämnden får se över möjligheterna att lägga till verksamheten i gamla Skandiateatern i sin befintliga budget.

– Förra året lade vi till en extra miljon för fritidsgårdarna, och den ser ut att bli kvar även nästa år. Men först behöver vi utvärdera vad ungdomarna tycker, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!