Sällan har det pratats så mycket om källkritik som det gör nu. Det är "fake news", förslag om att införa källkritik som ett eget ämne i skolan och statsminister Stefan Löfven (S) som anser att alla har ett ansvar att vara källkritiska, framförallt inför det stundande valet nästa år.
– Uppgiften att vara källkritisk, att hålla sig informerad och att inte sprida oriktig information är även ett ansvar för alla samhällsaktörer: politiska partier, organisationer och mediebolag. Även vi som enskilda medborgare har en plikt att motverka falsk information som undergräver våra demokratiska principer, sade han i en intervju i DN förra veckan.
På Norrköpings Montessoriskola har eleverna i årskurs fyra satt extra fokus på källkritik under de senaste veckorna. De har bland annat läst tidningsartiklar och reflekterat över huruvida det som står är sant eller ej.
– Källkritik är viktigt. Det är bra att kolla upp olika källor, säger Anna Ågehäll i klass 4B.
Hon och klasskompisen Chanel Åkerström berättar att de är ute och surfar mycket på internet och får ta del av mycket information. Det gäller att vara kritisk till det man läser och ser. Allt är inte sant, som de säger.
– En gång stod det att Justin Bieber var död. Det var ju inte sant, säger Anna.
– Och så var det clowner på Snapchat i höstas. Om man inte delade med sig till 15 kompisar skulle det komma clowner och stå bredvid sängen. Då blev många förvirrade, säger Chanel.
Nu har ju eleverna inte rätt att rösta i valet nästa år, men med sina nyvunna kunskaper kan de hjälpa föräldrarna därhemma att sålla bland allt som kommer att skrivas inför valet 2018. Anna har redan börjat, säger hon:
– Det var något som vi såg på tv. Då sa jag "mamma, du måste vara källkritisk", berättar hon.
Under en lektion förra veckan hälsade undertecknad på eleverna och pratade om källkritik och hur en journalist jobbar. Ett gott råd var att "om det låter för bra för att vara sant, är det ofta det".
Bland annat fick eleverna ta ställning till om nyheten att Donald Trump kommer till Norrköping för att inspireras av spårvagnsnätet, och att Lars Stjernkvist blivit attackerad av en fiskmås. Ingen trodde att USA:s president skulle komma hit, vilket också var rätt, men måsattacken rådde det delade meningar om.
– Nä, det låter overkligt, sade en av eleverna.
Men nja, ibland stämmer inte devisen ovan. Det var ju faktiskt sant det där med måsattacken. Och så kan det också vara – vilket gör att man måste vara extra alert när man läser saker. Något som eleverna i fyran på Norrköpings Montessoriskola nu är!