Hade inte corona funnits, hade ministern med största sannolikhet ha varit med bland kastruller och grytor när eleverna på De Geergymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram lagade mat. Men nu är det ju inte som vanligt. Därför fick det bli ett digitalt besök, det första för Anna Ekströms del, i vårt län.
Nu blev syftet att se hur skolor med praktiska program och yrkesprogram arbetar med övergången till distansundervisning. Under tisdagen skulle eleverna i årskurs göra tre varianter av jordgubbspaj, som en del av kursen "Matlagning 1". Ministerns besök välkomnades av flera parter:
– Vi är stolta och glada över att Anna Ekström väljer att delta i vår distansundervisning, eftersom hon är en person som har stort inflytande över skolans villkor och förutsättningar. Jag tror också det är spännande för eleverna att hon ska vara med under lektionen, säger Cecilia Gleisner, rektor för restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– Det är jätteroligt att utbildningsministern är med på en distanslektion i Norrköping på vårt fina restaurang- och livsmedelsprogram. Vi får inte bara möjlighet att visa upp den goda undervisning som bedrivs på utbildningen, utan också visa hur vi har utvecklat den digitala tekniken inom gymnasieskolan även på våra studieförberedande utbildningar, fortsätter Kikki Liljeblad (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.
Under våren har lärarna på restaurang- och livsmedelsprogrammet fått hitta kreativa lösningar för undervisningen, och utvecklat sin digitala kompetens.
– De har anpassat och planerat undervisningen på bästa sätt utifrån förutsättningarna. Eleverna har också visat stor anpassningsförmåga i sina studier. De positiva erfarenheterna av detta ska vi dra nytta av även i framtiden. Däremot är det inte hållbart över tid att bedriva distansundervisning i praktiska yrkesämnen. Vi hoppas på att få ta emot elever på plats i större utsträckning till hösten, eftersom vi saknar det fysiska mötet och samspelet med ungdomarna, säger Cecilia Gleisner.
Eleverna har fått hem råvarorna som ska användas under lektionen, och får instruktioner i form av text och filmer. Sedan fick Anna Ekström följa arbetet via internet, och ta del av hur ungdomar och lärare utförde sina arbeten. Och även hon fick baka jordgubbspaj, efter lärarens instruktioner.