Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykisk ohälsa ökar...

De flesta känner inte till om det finns stöd vid psykisk ohälsa, via jobbet. Det visar en ny undersökning.

Få har kunskap om vilken hjälp som finns att tillgå vid psykisk ohälsa.

Få har kunskap om vilken hjälp som finns att tillgå vid psykisk ohälsa.

Foto: isabell Höjman/TT

UNDERSÖKNING2018-12-07 17:00

Den är gjord av Länsförsäkringar och har besvarats av drygt 7 000 privatpersoner i åldern 18-79 år. Enligt svaren verkar kunskapen om vilken hjälp och stöd som finns vid psykisk ohälsa variera. Vissa har inte heller någon vetskap om det ens finns att tillgå via jobbet.

– Sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt och det kostar samhället 62 miljarder kronor per år. Trots att vi vet att tidiga insatser är oerhört viktiga här så får människor vänta alltför länge på att få hjälp av en psykolog. Den svenska hälso- och sjukvården måste bli mer proaktiv och prioritera förebyggande insatser högre, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Undersökningen visar att det bland de unga är färre som känner att de har tillgång till hjälp om man mår dåligt på jobbet, vid såväl fysisk som psykisk ohälsa. Resultaten visar också att vissa branscher såsom handel, hotell, restaurang och transport ligger sämre till.

– Det är lättare att vända en negativ spiral, förbättra sitt mående och slippa bli sjukskriven om man får hjälp och stöd snabbt. Arbetsgivaren bör vara med och stötta oavsett anledning till ohälsan. Det kan till exempel ske med hjälp av företagshälsovård eller att de omfattas av en sjukvårdsförsäkring med förebyggande hälsotjänster. Båda kan vara viktiga komplement till den offentliga vården, säger Kristina Ström Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!