Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

@sweden-blockeringar JO-anmäls

Efter stort rabalder och flera JO-anmälningar hävde Svenska institutet (SI) blockeringar på twitterkontot @sweden i början av veckan.

@sweden. Ett twitterkonto som en svensk får twittra på varje vecka.

@sweden. Ett twitterkonto som en svensk får twittra på varje vecka.

Foto: Skärmdump twitter

TWITTER2017-05-18 16:00

På Sveriges officiella twitterkonto, @sweden, skriver en ny twittrare varje vecka. Svenska institutet står bakom kontot och syftet är att svenskar i Sverige, och omvärlden, ska ge en differentierad bild av vårt land. Den som för veckan twittrar kallas ”curator” och det är just den som sitter bakom tangenterna som har rätt att blockera användare från kontot. Detta brukar ske då och då, men förra veckan skedde en massblockering då den inbjudna nätsäkerhetsexperten Vian Tahir var inbjuden att twittra. Med sig hade hon en lång lista på konton hon ville blockera. Eftersom @sweden enligt Svenska institutet haft problem med näthat, lät de listan, om än modererad, ligga kvar även i början av denna vecka.

Totalt blockerades runt 12 000 internationella och svenska konton ”som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och hbtq-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”, kan man läsa i ett uttalande från SI.

Massblockeringen ledde snart till massprotester och JO-anmälningar. Robert Cederlund från Norrköping är en av dem som anmält SI. Han anser att myndigheten bryter mot personuppgiftslagen (Pul).

– Jag har jobbat i kundtjänst och är väl insatt i Pul. Även om jag tycker att högerextrema och nynazistiska åsikter är hemska, så är det politiska åsikter och då blir en sådan här lista ett åsiktsregister, säger han.

Robert Cederlund har inte blockats från kontot, utan JO-anmäler institutet för att han tycker att myndighetens agerande borde testas.

– Sedan blev det ännu värre när någon fick till svar av Svenska institutet att listan tagits bort. Då är även det ett brott, eftersom den måste arkiveras och diarieföras i tio år, säger han.

Huruvida listan tagits bort eller inte är ännu oklart. Men alldeles sant är att Svenska institutet hävde massblockeringarna i tisdags.

– Många har hört av sig till SI och varit upprörda över att de blockerats från @sweden på felaktiga grunder. Vi behöver ta ett steg tillbaka för att närmare granska förutsättningarna för att blockera. Vi ser att det väcks många frågor om hur vi som myndighet bör agera när det gäller blockeringar på twitter. De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt, sade Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI, i ett pressmeddelande då.

Blockerade konton

Blockeringslistan bestod av:

Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och hbtq-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.

Cirka 2 000 övriga spamkonton, till exempel porrbotar och konton som spammar reklam eller DM-virus.

Källa: Svenska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!