Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi gillar kanske att fly verkligheten

Tv-krönika2013-10-24 06:23

Övernaturlighet är en jättetrend inom tv-serier som håller i sig. Vampyrerna var först ut på den breda marknaden när True Blood (SVT) kom 2008. Sedan dess också Vampire Diaries (TV6) dykt upp. Seriens fjärde säsong har premiär i januari. I uppehållet kommer nu en spinoff på den serien: The Originals. Den handlar om familjen som (enligt Vampire diaries mytologi) var de första vampyrerna. Serien är inte inköpt till Sverige (än) men det lär bara vara en tidsfråga. Varulvarna har det lite kämpigare men Teen Wolf är en serie som handlar om dem. Den är inne på sin fjärde säsong och går på MTV.

Serier om odöda, spöken och den typen av fantasiväsen är också poppis. Sleepy Hollow är inte bara en film med Johnny Depp det numera är också en tv-serie.

BBC:s Being human som också fått en amerikansk remake handlar om alla tre sorterna. Den amerikanska versionen är helt okej men slår inte de första säsongerna av den brittiska som är mindre polerad och lite mörkare.

Häxor har varit populära lite av och till men ofta har det varit lite mer på skämt (Sabrina - tonårshäxan till exempel.) Nu kommer de lite mörkare serierna om häxor och Witches of east end har ganska nyligen haft premiär i USA. Jag hoppas någon svensk kanal köper in serien för det lilla jag har sett verkar riktigt skapligt. The Secret Circle (TV11) är också en häxserie som handlar om ungdomar.

Det finns också en rad serier, i synnerhet i ungdomsgenren, som rör sig i gränslandet, som är lite mystiska utan att vara övernaturliga. Pretty Little Liars och the Lying game är sådana exempel.

Jag undrar vad det är i vår tidsålder som gör att vi är så intresserade av det mörka, mystiska och övernaturliga. Kanske är det helt enkelt så att så som världen ser ut gillar vi eskapismen med fantasivärldarna.

En annan trend jag reagerat på är hur vuxna ungdomarna är i tv-serierna. Ungdomarna går på high school eller i vissa fall college men de kör bil, går på barer och dricker champagne. I USA är åldern för körkort olika i varje delstat. I en del får man ta körkort redan när man är 14 men de flesta stater har 16-årsgräns. För att få dricka på krogen måste man vara 21. Eftersom man går ut high school är man är 18 och college det år man fyller 22 så borde det inte förekomma så mycket alkohol. Förbryllande, kan jag som svensk tycka. Tolkas lagen annorlunda än den är skriven så att det är acceptabelt för en 18-åring att gå på barer eller struntar tv-seriemakarna i trovärdigheten?

På onsdag är det Halloween i USA så förbered er på specialavsnitt av de amerikanska serierna. Här hemma startar SVT en serie som heter Döden, döden, döden. Anna Lindman försöker lära känna människans största rädslor kring döden i åtta avsnitt.

Veckans missa inte: Att vara (TV3) – en ny typ av talkshow börjar på lördag. Björn Kjellman klär ut sig till intervjuoffret som sen får intervjua sig själv. Först ut är Eric Saade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om