Orange is the new black. Det är namnet på Netflix senaste succé. Det är en Netflix originalserie som marknadsför som en komedi som utspelar sig i ett fängelse. Jag skulle snarare säga en skruvad dramaserie.
Jag tycker serien lite smutsig, lite skruvad men faktiskt ganska bra. Å andra sidan har jag en faiblesse för kvinnliga fängelsedraman, Bad Girls (Bakom järngaller), Kvinnofängelset och Wentworth är andra serier jag följt/följer.
Huvudstoryn är att Piper för några år sen blev kär i en tjej (Alex) som arbetade för en internationell drogkartell. Piper smugglade pengar åt henne vid enstaka tillfällen. När Alex flera år senare åker dit och härvan nystas upp åker även Piper dit. Hon, en vit tjej från en välbärgad familj, ska plötsligt avtjäna ett års fängelsestraff.
Förutom kulturkrockarna så driver serien också med korrumperade vakter och med Pipers välbärgade fästman och kompisar som har det sååå jobbigt för att Piper sitter i fängelse. Klart sevärt.
Dock tycker jag att titeln blir lite knasig när huvudpersonen, likt alla andra fångar, bara bär orange i början. Sen är alla klädda i beige.
Något annat som är beige är svårighetsnivån på Sommarkrysset (TV4). Jag förstår att poängen är att många ska ringa på betalnumret så att TV4 tjänar mycket pengar men när det är sådär enkelt blir det lite som de där tävlingsprogrammen som snurrat på dagtid, ni vet som det där där en tjej kräktes i sändning. (För övrigt det enda spännande som hänt i programmet). Är det verkligen vad svenska folket vill se en lördagskväll? Eller har kanalen helt gett upp kampen mot grillen?
I kväll har Hitchcocksatsningen i SVT kommit fram till Marnie. Sean Connery spelar äkta maka åt en frigid tjuv (Tipi Hedren) med förträngda minnen. De flesta kritiker är rätt överrens om att det är en av Hitchcocks sämre. Den stora massan på IMDB.com ger den 7,2/10. Skulle jag bara se en av mästarens filmer i sommar skulle jag valt Fönstret åt gården som gick förra veckan eller Psycho som går om två veckor. Jag skulle inte valt den här i alla fall.
På måndag visar K Special (SVT) en dokumentär om Roman Polanski. Han är både geniförklarad och bespottad. Han kan inte återvända till USA sen han i slutet på 70-talet anmälts för (och erkänt sig skyldig till) sexuellt utnyttjande av minderårig. Ändå fick han en oscar 2009 för the Pianist. I K Special får Polanski själva kommentera sitt liv och sin produktion.
Veckans missa inte: 1900-talet med James May. Om man är Top Gear-fan så vet man med all säkerhet vem James May är, det är den långhårige farbrorn som också gjort program om leksaker på den stora skalan (Han byggde till exempel ett riktigt hus i lego). I den här serien som börjar på Discovery channel på söndag undersöker han olika 1900-talsfenomen. Första: Hur har världen blivit mindre under 1900-talet?