2017 års medborgarlöften utvärderades i november, men allt har inte varit helt enkelt att utvärdera.
– Vi har inte fått någon riktig studs på vårt uppföljningssystem, så jag får gå på känsla när det gäller att vi skulle öka den polisiära närvaron i centrum och då har närvaron ökat både bland synlig och civil polis, säger kommunpolis Peter Johansson.
Polisen har i sina mobiler ett system där de ser medborgarlöftena och en möjlighet att skriva in när de uppfylls, som exempelvis när man varit i centrum, men efter att polisen rapporterat om eventuella ingripanden så är det lätt att närvaroregistreringen glöms bort.
Nattvandringen tillsammans med Svenska kyrkan och Back Up fungerade bra under första halvåret, men sämre under hösten. Det är helt enkelt svårt att få föräldrar att ge sig ut på stan på kvällar och nätter.
– Det är lättare att få föräldrar att vakta sin och andras båtar om båtklubben säger att man ska patrullera området under vissa veckor, än det är att få dem att nattvandra på stan. Det saknas helt enkelt goda krafter på stan, säger Peter Johansson.
Trygghetsvandringarna har gjorts av bland annat studenter som upplevt otrygghet i vissa områden, men även i andra områden har utemiljön blivit tryggare.
– Klockaretorpet är ett bra exempel där Hyresbostäder och kommunen gjort ett jättebra jobb. Det är också något vi kommer att fortsätta jobba med enligt det nya medborgarlöftet, säger Peter Johansson.
Även arbetet med drog- och våldsproblematiken, som tidigare varit riktad mot krogmiljöer med bland annat vad som gäller vid studentfirande, är ett förnyat löfte. Nu mer inriktat på svartklubbar för att kunna stänga lokalerna och försvåra ett återöppnande.
– Tidigare har vi bara "dånat" in och beslagtagit sprit och spelmaskiner och åkta därifrån. Någon vecka senare har verksamheten varit igång igen. Nu har vi ett bra samarbete med kommunen, försäkringskassan och andra aktörer som gör det betydligt svårare och dyrare att bryta mot olika lagar, säger Peter Johansson.