Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vid Fridvalla fanns egen kiosk

Fridvalla

Fridvalla

Foto: Okänd

Transporter2022-11-21 09:00

Bild från förr

"Fridvalla nästa"!

Ungefär så vill man ropa, när man ser det här gamla vykortet från ändhållplatsen Fridvalla för tvåans spårvagnslinje, längst ut i Östra Eneby. Vykortet har vi fått låna av Norrköpings stadsarkiv.

Med tanke på modellen av spårvagnen, det vill säga "gamla Ettan-modellen", gissar vi att vykortet är från 1950-talet.

Man kan också notera att skicket på Finspångsvägen är långt ifrån dagens standard. Det ser ut att vara en lerig grusväg, till skillnad mot dagens asfaltsunderlag.

Framför spårvagnen kan man skymta en liten skylt, som visar vägen ner till vänster om spårvägsslingan.

Troligen står det "Cykelverkstad" på skylten, för på den här tiden låg Hasse "Moj" Johanssons cykelverkstad precis vid ändslingan.

Om ni tittar till vänster om spårvagnen, kan man skymta den tidningskiosk, som låg mitt inne i ändhållplatsslingan under många år. På taket satt en klocka. 

Men både klockan och kiosken är borta sedan länge.

Angående bakgrunden till namnet Fridvalla, bad vi Anders Åklint på Norrköpings stadsbibliotek, om hjälp. Han skriver så här:

– Jag har letat efter namnet Fridvalla, men det visade sig svårt. I kyrkböckerna nämns namnet Fridvalla första gången cirka 1910-1912, då ett par familjer flyttar dit.

– På ett par gamla kartor ser man att området till vänster om Finspångsvägen kallades Fridvalla 1.

– Fridvalla låg då det först nämns cirka 1910, under Fyrby krongård.

– Annars kan jag dessvärre inte hitta några fler uppgifter. Man tänker naturligtvis på Bråvalla och det fanns också en affär på andra sidan bron som fick namnet Högvalla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!