Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En park i Norrköping som försvann

Enligt den här tavlan fanns det en gång i tiden en park i kvarteret God Vän.

Spårvagnen kommer rullande på Kungsgatan och till höger skymtar S:t Persgatan vid hästskjutsen och Nygatan i förgrunden. För många år sedan..

Spårvagnen kommer rullande på Kungsgatan och till höger skymtar S:t Persgatan vid hästskjutsen och Nygatan i förgrunden. För många år sedan..

Foto: Sören Boström

Transporter2022-08-18 14:00

Bild från förr

Spårvagnen kommer rullande uppför Kungsgatan, på den här gamla målningen, gjord av lokalt kände konstnären "Appel".

Bakom spårvagnen syns tre skorstenar i dåvarande industrilandskapet.

Tavlan ägs av Lennart Kalmlind, 92, som bor på äldreboendet Tegelgården i Lindö.

– Jag räddade tavlan från att kastas i en container, berättar Lennart. Jag jobbade på Norrköpings Förenade Bryggerier på Garvaregatan och när verksamheten lades ner här i Norrköping i början av 1970-talet, tömdes lokalerna på allt, som slängdes i containrar. Även den här tavlan var på väg att gå samma öde till mötes, men jag tyckte om den och lyckades rädda den.

– Jag tror, säger Lennart Kalmlind, att just den här tavlan, har suttit i någon gammal ölstuga, som troligen tömdes på sitt innehåll samtidigt som bryggeriet lades ner.

Norrköpingsforskaren Willy Forsström berättar mer om bilden:

– Spårvagnen på tavlan kommer på Kungsgatan och till höger ses kvarteret mellan S:t Persgatan och Nygatan, kvarteret God Vän. 

– Det lär länge ha varit en i det närmaste obebyggd tomt i kvarteret God Vän, men att det var en park där innan tomten bebyggdes, vet jag inte så mycket om, säger han. Men på den här tavlan ser det ju ut som det.

Enligt en skylt på God Vän-huset, byggdes det 1918. 

– Faktum är, säger Willy Forsström, att vi har två Appel-tavlor på spårvägsmuseet i Norrköping. Och när det gäller den här tavlan, målade Appel  troligen av någon gammal bild, eftersom han var verksam under 1950-talet och upplevde knappast de här miljöerna själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!