Satt bara i bilen för att värma sig

Två kompisar satt med den nu dömde 19-åringen i bilen bara för att det var kallt ute. I alla fall var det så han förklarade för polisen som frågade honom.

Föraren påstår at han varken körde eller att bilen rörde sig.

Föraren påstår at han varken körde eller att bilen rörde sig.

Foto: ANNA ERIKSSON / TT

Trafikbrott2019-09-26 14:00

Han åtalades för olovlig körning, grovt brott, vid två tillfällen och döms vid Norrköpings tingsrätt till dagsböter. Han har vid flera tidigare tillfällen godkänt strafföreläggande för olovlig körning.

Den här gången säger han att han vid första tillfället satt i baksätet hela tiden.

–  Två kompisar var med men jag minns inte vem som körde, sa han i polisförhöret.

Den andra gången satt han med en vän bredvid sig.

–  Vi såg en bil som körde skitfort och efter 20 sekunder kom en polisbil och stoppade den bil vi satt i och som stod still. Vi satt i bilen för att det var kallt och det fanns ingen nyckel i bilen så den gick inte att starta eller köra.

Polisernas version är dock en annan. De var ute efter ett överfallslarm och pratade först med 19-åringen eftersom han befann sig i närheten av den plats larmet gått. Efter att de lämnat platsen ser de 19-åringen och hans kompisar komma körandes i en bil. De åkte efter och när den tillslut stannade såg de att föraren inne i bilen hoppade över till bilens baksäte.

Enligt poliserna är det ingen tvekan om att det var 19-åringen som körde. De är också helt säkra på att bilen körde och inte endast stod still.

Tingsrätten anser att polisernas berättelse är trovärdig, medan 19-åringens uppgifter om de båda händelserna varit mer svävande.

Eftersom han under kort tid gjort sig skyldig till upprepade olovliga körningar under relativt kort tid döms han till 100 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!