650 förare åkte fast för fortkörning

När polisen under vecka 34 hade sin senaste trafikvecka med fokus på hastighet var det 650 fortkörare som åkte fast i polisens kontroller runt om i region Öst.

Dags för ny trafikvecka för att få ner hastigheten på vägarna.

Dags för ny trafikvecka för att få ner hastigheten på vägarna.

Foto: Lars Hedelin

Trafikbrott2019-09-16 16:00

Den här veckan är det dags för nationell trafikvecka igen. Under den senaste trafikveckan, i slutet på augusti, åkte 650 fortkörare fast i polisens kontroller runtom i polisregion Öst, skriver polisen på sin hemsida.

Fokus under polisens trafikveckor ligger inte på att bötfälla så många bilister som möjligt, utan i stället att sänka medelhastigheten i trafiken – med syftet att minska antalet döda och skadade i trafikolyckor.

Under kommande vecka kommer många bilister återigen att märka av ett ökat antal fartkontroller runtom i region Öst, både på små och stora vägar. Detta görs främst för att hålla nere hastigheten. Om alla höll hastighetsbegränsningarna räknar man med att cirka 100 liv om året skulle kunna räddas. Om alla sänkte hastigheten med i snitt 1 km/h skulle 15 liv per år räddas, enligt Trafikverket.

Det finns en nollvision kring antal döda i trafikrelaterade olyckor i Sverige. Tyvärr är vi i nuläget långt ifrån den – men det går i rätt riktning. När nollvisionen antogs av riksdagen år 1997 omkom nästan 550 personer om året i trafikolyckor på svenska vägar. De senaste åren har siffran legat mellan 250 och 300, tyvärr var fjolåret ett svart år på svenska vägar med 325 omkomna.

I vårt område toppar Lpo Norrköping med flest bötfällda, 81 stycken följt av Lpo Linköping med 43 stycken  och Lpo Motala med 18 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!