Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se upp – vilt på väg

Nu fokuserar polisen extra på viltolyckorna och det kan behövas. Olyckorna i länet har ökat och det kan därför vara påkallat med extra uppmärksamhet i trafiken – särskilt morgon och kväll.

Dubblerats. Vildsvinsolyckorna står för det mesta av ökningen.

Dubblerats. Vildsvinsolyckorna står för det mesta av ökningen.

Foto: Mikael Svensson

TRAFIK2017-09-28 17:00

Krockar med rådjur på 210:an i Söderköping, Norrköping och Svärtinge; vildsvinsolyckor i Åby (rv 55) och Finspång (rv 51): det rör sig mycket vilt i naturen just nu och dessvärre också på våra vägar. Hittills har det skett ett 30-tal viltolyckor i länet denna vecka och fler lär det bli – hösten är kort sagt en årstid där risken för viltolyckor är tämligen hög.

Dessutom ökar viltolyckorna generellt sett: i år kan man se en uppgång med 20 procent i Östergötland jämfört med 2016 och när det gäller vildsvinsolyckor har siffran nästan fördubblats men också rådjursolyckorna har blivit fler. Dock har viltolyckorna med älgar inblandade under samma period gått ner med 25 procent – det är den kategori som ger störst skador både på fordon och människor. Mellan januari och augusti har det sammanlagt inrapporterats 2 116 viltolyckor i länet enligt Nationella viltolycksrådet och nationellt är vi uppe i 38 417 olyckor fram till 25 september.

Denna vecka (39) har en nationell insatsvecka mot viltolyckor pågått där polisen har ägnat frågan lite extra mycket intresse som en del av Nationella Viltolycksrådets satsning på att sprida information och jobba förebyggande mot viltolyckor.

– Vi har länsansvariga poliser som är viltsamordnare i våra tre polisområden som tillsammans med övrig polisiär personal tittar på hur vi kan fokusera mer än vanligt på viltfrågor. Bland annat kommer vi informera vid trafikkontroller och informationsträffar, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis och viltsamordnare i polisområde Östergötland i ett pressmeddelande från polisen.

De kritiska perioderna för trafikander är runt gryning samt skymning.

– Tyvärr har vi människor en förmåga att följa djurens rörelser. Den tid när flest bilister är på väg till och från jobbet är också den tid när vi ser mest aktivitet bland djuren, säger Per-Anders Eriksson som lägger till att vissa områden är mer drabbade än andra, till exempel vid passager som djuren passerar för att hitta föda.

– Du kan aldrig räkna med att du vet var djuren kliver ut på vägen, men du kan få en indikation om var det skett mest inrapporterade olyckor, säger Per-Anders Eriksson.

Nationella Viltolycksrådet har samlat ihop information om drabbade vägsträckor för att hjälpa bilister att planera sin resa. Informationen hittar man via appen Viltolycka eller på Nationella Viltolycksrådets webbplats.

Tips

Anpassa hastigheten.

Anpassa avståndet: ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.

Lär dig om djurens beteende.

Skulle man drabbas ska man ringa 112 och anmäla samt markera platsen, gärna med viltremsa.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!