Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej, allt är inte tillåtet på registreringsskylten

Är du också sugen på att ha en personlig registreringsskylt på bilen? Då är du inte ensam.

Det är populärt att ha unika registreringsskyltar på bilarna i Sverige.

Det är populärt att ha unika registreringsskyltar på bilarna i Sverige.

Foto: Transportstyrelsen

Trafik2022-01-21 12:00

Ungefär 24 000 svenskar har valt personliga "nummerskyltar" på sina fordon. Under 2021 beviljade Transportstyrelsen 3 510 ansökningar vilket visar att det stora intresset håller i sig.

I Folkbladets spridningsområde rullar många bilar med unika skyltar, men långtifrån alla förslag faller myndigheten på läppen. Förra året berättade vi om Rasmus Eklund som fick nej på sin ansökan. "SMALL D" anspelar, enligt Transportstyrelsen, på "liten penis" så Youtube-profilen från Norrköping fick tänka om.

Men uppmärksamma Norrköpingsbor har kanske lagt märke till "TOMTEN" och "MAXPULS"? I Söderköpings kommun kan "TOPPEN1" och "TURBO5" ses, medan "MINIS" rullar på Finspångs gator.

– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att ansöka om personlig skylt. Det görs genom Transportstyrelsens e-tjänst ”Personlig skylt”. Just att det är enkelt och kostnadsfritt att skicka in en ansökan är emellertid också en trolig förklaring till att antalet avslag på grund av att kombinationen kan väcka anstöt har ökat kraftigt.

Ansökningar som fick blankt nej var bland annat "DÖKÖTT", "SURKUK", "CATCHME" och "KRÖKA".

– Sådana anspelningar kan väcka anstöt, säger Daniel Augustini.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!