Mellan den 17 och 20 juni kommer 250 deltagare från 20 länder att finnas på plats i Norrköping för den stora internationella forskningskonferensen RailNorrköping 2019. Värd är Linköpings universitet och konferensen kommer att hållas i Kåkenhus efter söndagens välkomstreception på Visualiseringscenter C.
Det handlar om ett stort antal ämnen relaterade till tåg och tågåkande som ska avhandlas av de olika forskarna. Bland annat nämns strategisk planering av infrastruktur, kapacitetsanalys, planering av underhåll, analys av passagerarflöden, godstågstrafik och förarstöd. Ett av de ämnen som förmodligen väcker känslor hos otaliga resenärer efter de senaste årens många debacle är hur man ska få tågen att komma i tid.
– Frågan hur man ska öka punktligheten är förstås lika het i många andra länder som den är i Sverige. Ett annat viktigt område är avregleringen av järnvägstrafiken, där Sverige ligger långt framme, säger Anders Peterson, biträdande professor i trafiksystem vid Linköpings universitet och huvudansvarig för konferensen, i ett pressmeddelande.
Linköpings universitet har sedan 2013 koordinerat ett tioårigt forskningsprogram kallat Kapacitet i järnvägstrafiken, KAJT, som är grundfinansierat av Trafikverket.
– Svensk forskning ligger i framkant internationellt inom järnvägsområdet. De flesta av forskningsmiljöerna inom KAJT kommer här att presentera sina resultat i ett internationellt sammanhang, säger Martin Joborn, adjungerad universitetslektor i trafiksystem vid Linköpings universitet och programkoordinator för KAJT.