Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljuralänken – en snabbare spårväg

Förslaget är att spårvägen rätas ut mellan Söder tull och Ljura. Ljuralänken kommer att gå genom en del av Vasaparken.

Hagebygatan. Ljuralänken skulle enligt förslaget svänga ner i Vasaparken söder om förskolan Fridtunatäppan.

Hagebygatan. Ljuralänken skulle enligt förslaget svänga ner i Vasaparken söder om förskolan Fridtunatäppan.

Foto: Mikael Strand

TRAFIK2016-11-17 19:00

Tekniska kontoret fått i uppdrag att korta restiden med spårvagnen som går mellan Söder tull och Ljura centrum, för en snabbare förbindelse mellan de södra delarna av stan, Navestad och Hageby, och city. Uppdraget är en del i ambitionen att få fler att välja att resa kollektivt.

Det har funnits två alternativ till Ljuralänkens dragning genom Vasaparken, ett östligt och ett västligt alternativ.

Tekniska nämnden föreslår nu den västra dragningen av spårvägssträckan. Enligt Martin Schmidt, trafikplanerare vid tekniska kontoret, är det tänkt att man ska förlänga spårvagnsspåret från Drottninggatan, förbi Stadsbiblioteket, där bussarna stannar i dag, sedan över Kristinaplatsen och en bit längs med Hagebygatan.

– Söder om förskolan Fridtunatäppan svänger det in en bit i Vasaparken för att sedan ansluta, i Albrektsrondellen, till befintlig spårväg vid Ljura centrum.

Förslaget innebär att Hagebygatan stängs för biltrafik norr om Alreiksgatan. Tanken är också att Kristinaplatsen stängs av för genomfart med bil. Här ska det bara gå bussar och spårvagnar. En ny detaljplan behöver tas fram för hela sträckningen av det nya spåret.

Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, menar att det västra alternativet tar minst av de gröna områdena i Vasaparken i anspråk.

– Den västliga sträckningen påverkar Vasaparken minst.

Det östra alternativet, som skulle vara en enklare trafiklösning, med tydligare separering av trafikslagen, skulle ta större delar av parken i anspråk och vara dyrare, 91 miljoner mot 80 miljoner kronor för det västra alternativet.

Kommunen har beviljats 38 miljoner i statsbidrag. Tanken är att Ljuralänken ska vara klar om två år, 2018.

Ljuralänken ingår i en helhetslösning för ett framtida kollektivtrafiknät. Det finns förslag om en snabblinje mellan Norr tull och Kvarnberget, en ny linje som inte skulle gå via Trozelligatan och inte via Öster. Sträckan mellan Kvarnberget och city är den mest trafikerade i dag.

Kommunen är samtidigt mån om en dialog med Östgötatrafiken och Region Östergötland, som ansvarar för driften av kollektivtrafiken, om fortsatt trafik längs Trozelligatan, för fortsatt trafikering av hållplatserna Broocmans plan och Albrektsvägen.

Det finns också långsiktiga planer på spårväg till Vrinnevisjukhuset och till Butängen i samband med att en ny stadsdel växer fram i och med byggandet av Ostlänken.

Frågan om Ljuralänken lyfts nu vidare till kommunstyrelsen som ska besluta om fortsatt hantering av ärendet.

Bakgrund

Ljuralänken är ny rakare dragning av spårvägen mellan Söder tull och Ljura centrum.

Den skulle möjliggöra en snabblinje mellan Kvarnberget och Norr tull.

Det finns två alternativ för dragningen genom Vasaparken, ett östligt och ett västligt alternativ.

Tekniska nämnden föreslår det västliga alternativet, som går ner i parken via Hagebygatan, söder om förskolan Fridtunatäppan.

Det östra alternativet skulle vara en enklare trafiklösning, men dyrare och ta stora delar av parken i anspråk.

Frågan om Ljuralänken lyfts nu vidare till kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om