Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De får inte resa gratis i sommar

Region Östergötland säger ja till fri kollektivtrafik för unga i sommar – men det gäller inte alla.Som det ser ut i dag kommer de som har färdtjänst fortfarande få betala.– Det är sorgligt, säger Franco Sinicic (V), ledamot i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Från och med 15 juni får ungdomar  från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 på gymnasiet resa gratis kollektivt, men i Östergötland och flera andra län omfattar inte satsningen barn som åker färdtjänst.

Från och med 15 juni får ungdomar från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 på gymnasiet resa gratis kollektivt, men i Östergötland och flera andra län omfattar inte satsningen barn som åker färdtjänst.

Foto: Susanna Beskow Norgren

TRAFIK2018-06-07 19:00

Att ungdomar ska kunna resa kollektivt gratis i sommar är ett drag som välkomnats av många.

Men satsningen gäller inte alla grupper.

I vissa län omfattas inte funktionshindrade barn som åker färdtjänst.

–  Jag tycker det är diskriminerande och väldigt orrättvist för de ungar som inte kan åka med kollektiva färdmedel, säger Maria Persdotter, förbundsordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) till TT.

Östergötland är ett av länen där de som reser med färdtjänst fortfarande ser ut att få betala för sina resor.

– Vi föreslog på nämnden den 7 juni att också färdtjänsten skulle inkluderas i satsningen. Tyvärr valde majoriteten, S, C, MP och L att lyfta bort ärendet för att det behövde utredas mer så det behandlades inte ens, säger Franco Sinicic (V) i ett pressmeddelande.

– Det är sorgligt – eftersom det ska börja gälla redan 15 juni så ser det ut som att beslutet kommer att bli diskriminerande. Självklart borde alla skolungdomar oavsett funktionsvariation få ta del av satsningen, fortsätter han.

Maria Persdotter säger att om man sitter i rullstol är det verkligen inte givet att kollektivtrafiken är ett lämpligt färdmedel.

– Om man vill åka ut och bada eller hälsa på en kompis och inte kan åka buss, tunnelbana eller spårvagn ska färdtjänsten kompensera en för att man inte kan åka kollektivt. På så vis är färdtjänsten jämställd med vanlig kollektivtrafik. Så det är klart att det här blir väldigt orättvist.

– De barn som klarar av att åka med vanliga kollektiva färdmedel, de får den här jättefina satsningen. Men de som inte klarar det står utanför. Det känns omodernt och väldigt tråkigt, säger hon.

I regeringens satsning, som Vänsterpartiet står bakom, läggs 350 miljoner kronor per år under 2018–2020 på fri kollektivtrafik. De som omfattas är skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 på gymnasiet. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i varje län får söka bidrag och sedan avgöra vad som blir avgiftsfritt.

Men enligt Maria Persdotter hade regeringen kunnat ställa villkor på landsting och regioner att även barns färdtjänst ska omfattas.

– När regeringen beslutar om en sådan här speciell satsning kunde man ha ställt villkor om att det här ska gälla alla barn och att barn som åker färdtjänst ska få ta del av den här satsningen, och sagt att annars får ni inte ta del av de här pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om