Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Campusbussen kan vara olaglig

Bussen som förbinder Linköpings universitet och Campus Norrköping kan vara olaglig. Nu får universitetet kritik.

Kritik. Linköpings universitets hantering av Campusbussen, som körs av Östgötatrafiken, får nu kritik.

Kritik. Linköpings universitets hantering av Campusbussen, som körs av Östgötatrafiken, får nu kritik.

Foto: Magnus Andersson

TRAFIK2017-04-04 15:31

Det är Riksrevisionen som framför kritik mot universitetet. Expressbusslinje 73, eller "Campusbussen" som många kallar den, förbinder grannstädernas lärosäten och sjukhus och gör det enklare för studenter och personal att röra sig däremellan. Riksrevisionen menar att universitetet gjort en direktupphandling av busslinjen, då inga andra bussföretag än Östgötatrafiken tillfrågats. Kostnaden för Campusbussen är nio miljoner kronor om året och avtalet löper på fyra år, vilket ger en summa på 36 miljoner kronor.

Enligt Riksrevisionen är det tillåtet med direktupphandling om kostnaden inte överstiger 534 890 kronor eller om det finns synnerliga skäl. I det här fallet anser inte revisionen att det finns det. Redan 2011, när universitetet tecknade ett fyraårigt avtal med Östgötatrafiken, även det utan att tillfråga andra bussbolag, kritiserade revisionen upphandlingen och rekommenderade universitetet att upphandla tjänsten. Nu har universitetet gjort samma sak igen, denna gång sträcker sig avtalet från augusti 2017 till augusti 2021. Riksrevisionen vill därför ha svar från universitetet senast i början av maj om hur man tänkt när man agerat.

Kent Waltersson är universitetsdirektör vid Linköpings universitet. Han förklarar hur man tänkt när det gäller Campusbussen:

– Vi har betraktat det här som att vi har vi gjort ett platsköp på befintligt trafiknät. Det här är en busslinje som är öppen för alla. Sedan har Östgötatrafiken, som ägs av region Östergötland, i sin tur upphandlat regional busstrafik, säger han.

Så ni har uppmärksammat Riksrevisionen på hur ni tänkt tidigare?

– Ja, det har varit vår ståndpunkt i tidigare dialog med dem, säger Kent Waltersson.

Nu kritiseras ni igen för hur ni agerar – hur tänker ni gå tillväga framåt?

– Man ska alltid ta Riksrevisionens iakttagelse på allvar och därför kommer vi ta upp frågan i slutet av april. Oavsett vad som blir utgången så är det viktigt för universitetet att hitta bra lösningar så att våra studenter och anställda kan förflytta sig mellan lärosätena på ett smidigt sätt.

Så Campusbussen blir kvar?

– Huruvida Campusbussen blir kvar är en sådan sak som vi måste pröva. Men det är viktigt att hitta riktigt bra kommunikationsvägar. Hur det kommer att se ut får framtiden utvisa, säger Kent Waltersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!