Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sliten utemiljö vid Strömbacken

Utemiljön vid Strömbackens träffpunkt är sliten och i stort behov av upprustning, visar pensionären Stig Karlsson.

Ledsamt. Trasiga stolar på den andra uteplatsen vid Strömbacken.

Ledsamt. Trasiga stolar på den andra uteplatsen vid Strömbacken.

Foto: Susanna Beskow Norgren

TRÄFFPUNKT2017-03-26 07:00

Strömbacken byggdes 1955 till 1957, med tillbyggnad på 1980-talet. Ursprungligen byggdes det som ålderdomshem. Det är det inte längre. Det finns flera verksamheter i byggnaderna, som består av en lägre byggnad och två högre hus.

Här finns en träffpunkt för pensionärer, ett tillagningskök och matsal, LSS-boende och 55plus-lägenheter som Hyresbostäder hyr ut.

Kanske är det så att utemiljön faller mellan stolarna, med tanke på de många olika verksamheterna. Stig Karlsson är en av de pensionärer som besöker träffpunkten och som ledsnat på den tråkiga utemiljön. Själva träffpunkten är välbesökt och innemiljön trevlig och välskött. Värre ser det ut utanför.

– Framför allt vill vi ha en ny uteplats, säger Stig Karlsson.

Han visar på uteplatsen till vänster om entrén, med trästaket och små runda bord.

– Miljömässigt när man sitter och äter kommer de med bilarna här och vräker in avgaser.

En bit längre bort finns en annan plattlagd uteplats. Där står trasiga stolar. Och på baksidan, mot Strömmen, finns en liten utsiktsplats med ett fallfärdigt staket. Det som ytterligare drar ner intrycket är plåtfasaden på husets baksida, mot Strömmen. Plåten är täckt av en grågrön beläggning.

Det pensionärerna föreslår är en helt ny uteplats, en altan, ett trädäck ut mot Strömmen. Varför inte låta byggeleverna på Ebersteinska bygga den? funderar Stig Karlsson. En boulebana på gräset framför entrén är ett annat önskemål. Pensionärerna vill gärna ingå i en rådgivande arbetsgrupp.

Det är kommunen som äger fastigheten, via fastighetsbolaget Norrevo. Kommunikationsansvarige Daniel Ackermann råder träffpunktsbesökarna att ta upp önskemålen med de verksamhetsansvariga för träffpunkten.

– Önskemålen tas upp när vård och omsorg träffar oss på Norrevo. Sedan tittar vi gemensamt på förslagen och möjligheterna att finansiera sådana saker, säger Daniel Ackermann.

Plåtfasaden ska tvättas under våren, lovar han.

I år har ett treårigt projekt startat där vård och omsorg, tillsammans med fastighetsförvaltaren Norrevo, ser över utomhusmiljöer runt boenden och träffpunkter.

– Verksamheterna har i höstas fått lämna in önskemål på vad man vill ha för åtgärder, säger Gunnel Olah, sakkunnig inom lokalfrågor och utemiljö vid vård och omsorg.

Hon har inte sett något önskemål som rör Strömbacken.

– Det är jätteviktigt att det framförs så vi kan få med det i det här projektet.

Fakta

Strömbacken vid Linköpingsvägen byggdes 1955 till 1957, med tillbyggnad på 1980-talet.

Ursprungligen byggdes det som ålderdomshem. Det är det inte längre.

Här finns en träffpunkt för pensionärer, ett tillagningskök och matsal, LSS-boende och 55plus-lägenheter som Hyresbostäder hyr ut.

Fastighetsägare är kommunen, genom det kommunala fastighetsbolaget Norrevo.

Utemiljön är sliten och tråkig att se på och plåtfasaden på baksidan mot Strömmen har en grågrön beläggning.

Pensionärerna som besöker träffpunkten vill ha en ny uteplats och en boulebana. De vill gärna vara med i en rådgivande arbetsgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om