Nu har kommunen börjat ta ner de gamla almarna på Finspångsvägen – under torsdagen pågick arbetet med att såga ner träden. Orsaken till detta är att de är drabbade av almsjuka – en svampsjukdom vars mer aggressiva form påträffades i Sverige någon gång på 1950-talet.
– Här i Norrköping konstaterade vi almsjuka 2004 första gången, berättar Johan Lewander, landskapsingenjör i Norrköpings kommun och påpekar att sedan dess har beståndet halverats – bland annat har man tagit ner många almar i Folkparken och Vasaparken:
– 2004 hade vi runt tusen almar i våra parker, nu är vi nere på cirka 500 och vi hittar nya angrepp varje år.
Almsjukan sprids främst av en insekt, almsplintborren, och är svår att få bukt med när den väl etablerats.
– Hur snabbt det går från att ett träd smittats till det dör beror lite på vilken almsort det handlar om, det kan ta från ett år till tre-fyra år. Risken är att grenar faller ner på förbipasserande när trädet har dött så därför vill vi ta ner dom snabbt när vi konstaterat almsjuka, säger Johan Lewander.
– Vi har också flera stora solitära almar som ska ner snart, en på Olof Palmes plats samt en på Kristinaskolan.
På några platser har man lämnat så kallade högstubbar när man tagit ner almar – det innebär att grenarna tagits bort men en högre stubbe får stå kvar på platsen på rot – ett exempel är vid Åbackarna vid Färgargården.
– Det finns de som reagerar på att döda träd ska stå kvar och det ser kanske inte så kul ut. Men man får tänka lite på andra varelser också, det finns olika insekter och fåglar som använder de här högstubbarna, till exempel hackspett bygger bo där, påpekar Johan Lewander.
Man har begärt så kallad biotopdispens hos länsstyrelsen för att få tillstånd att ta ner de här almarna.
– Kravet är att vi återplanterar svenska lövträd på samma plats som de gamla stod vilket kan vara lite knepigt eftersom vi då måste ta bort stubbar och rötter, dessutom stod de kanske inte optimalt från början, men sådana är reglerna, konstaterar Johan Lewander.
När det gäller Finspångsvägen ser det ut som att almarna ska ersättas med avenbok framöver – man siktar på att plantera till hösten.
– Avenboken har mer droppformat lövverk och blir kanske 15 meter höga när de växt färdigt. Vi fällde också almarna på Dagsbergsvägen i höstas och där ska vi också plantera nytt i höst men vi har ännu inte bestämt vad det blir, säger Johan Lewander.