Varje år tänds det ett stort antal brasor runt om i Sverige under valborgsmässoaftonen som i år infaller på söndag. Men det är inte bara att samla ihop en rishög och tända på; det finns en del att tänka på – både vad gäller säkerhet, tillstånd samt miljö- och djurhänsyn.
Nu har Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) gått ut med rekommendationer för de som ska anordna någon form av valborgsmässofirande. Först och främst måste man – om man anordnar en valborgsmässoeld som är offentlig eller sker på allmän plats – ha polistillstånd. Men även med tillstånd måste man naturligtvis ha uppsikt över elden, någon ska alltid vara ansvarig.
Det har på senare tid förekommit en hel del varningar för gräsbränder över hela landet och även om det i veckan kommer att dra in en del regn över länet finns risk för brand.
– Gräsbrandsrisken för säsongen är avklingande men nu ökar istället risken för brand i det översta markskiktet. I den prognos jag kan se som sträcker sig till lördag ökar värdet från dagens 31 till 85,5 på lördag. Det innebär att det finns en risk för viss ytspridning om det tar sig, berättar Anders Finn, inre befäl vid SMHI.
– Däremot är värdena fortfarande låga när det gäller skiktet under men man ska vara försiktig vid den här tiden.
Det är heller inte bara själva valborgsmässobrasorna som är en riskfaktor.
– Det gäller även fyrverkerier och raketer. Man måste fråga sig vart de tar vägen för även de kan orsaka bränder. Vi på räddningstjänsten har ju märkt en ökning när det gäller personskador och fyrverkerier in i byggnader och just valborg är värre för oss än jul och nyår när det gäller brandrisken, säger Anders Finn som betonar att den som köper och har fyrverkerierna också är ansvarig.
– Många av de här mindre incidenterna med fyrverkerier står ofta minderåriga för, lämna inte över fyrverkerier till barn och iaktta försiktighet.
Man bör även skänka en tanke till igelkottarna i dessa tider eftersom de ofta övervintrar i rishögar. Naturskyddsföreningen brukar inför varje valborg gå ut med en kampanj för att uppmärksamma detta problem. Igelkottar springer ofta inte iväg när det börjar brinna vilket leder till att de dör. Receptet är att rota igenom rishögen noggrant eller rentav flytta på högen för att kontrollera att där inte finns några djur.
Fler råd och tips finns på RTÖG:s hemsida.