Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rhododendrondalen i fin prakt

Även om vissa buskar är överblommade, så finns det många blommor och knoppar kvar!

Margareta och Lennart Oscarson från Kolmården, njuter av färgprakten i Rhododendrondalen.

Margareta och Lennart Oscarson från Kolmården, njuter av färgprakten i Rhododendrondalen.

Foto: Sören Boström

Trädgård2022-06-08 09:00

Rhododendrondalen är fortfarande i fin blom! 

Även om vissa buskar redan blommat över, finns det fortfarande en härlig blomsterprakt kvar att njuta av i den här speciella rhododendronkurvan längs Åbackarna och Strömmen.

Många anser att Rhododendrondalen är Norrköpings absolut vackraste plats, när buskarna står som mest i blom!

– Visserligen är en del buskar redan överblommade, men långt ifrån alla, konstaterar Margareta Oscarson från Kolmården som tillsammans med sin man Lennart besöker den här blomsterprakten precis när Folkbladet är där och fotograferar blommorna.

– Vi brukar åka in hit från Kolmården en gång per år, utom senaste åren under pandemin, berättar Lennart Oscarson. I år kom vi kanske hit någon vecka för sent, för att få se hela blomsterprakten, men det finns som sagt fortfarande mycket blommor kvar att njuta av.

Så pass att det var värt en sväng in från Kolmården?

– Ja, absolut. Och faktum är att det till och med finns knoppar kvar, som är på väg att slå ut på en del buskar, så än ett tag är det värt att komma hit och njuta av färgprakten.

Faktum är också att nästan alla som kommer till eller går förbi Rhododendrondalen plockar upp sin mobiltelefon och tar lite bilder. 

Så Rhododendrondalen lär tillsammans med Kaktusgruppen, vara en av Norrköpings mest fotograferade platser numera. Både av Norrköpingsborna själva och många turister som hittar hit numera.

Det var 1995 som dåvarande stadsarkitekten Ole Brecht Andersen tillsammans med stadsträdgårdsmästaren Lars Hågbrant tog initiativ till Rhododendrondalen, som sedan dess skötts ideellt av intresserade Norrköpingsbor.

Idag finns det cirka 250 buskar och ungefär ett 80-tal olika sorter totalt i Rhododendrondalen. Och på vissa buskar finns även namnlappen hängandes kvar, som visar vilken sort av rhododendron som man kollar in just då.

Här är lite fakta om rhododendron:

Det finns 1 300 olika arter rhododendron i det vilda. De flesta i Asien, cirka tio i Europa och två i Sverige. De svenska vildarterna känner vi som skvattram och lapsk alpros. Det finns även uppskattningsvis cirka 20 000 odlade trädgårds- och parkvarianter, exempelvis azalea.

Rhododendron räknas till ljungväxterna. Variationen är stor: Rhododendron kan vara 30 meter höga träd eller mycket små, krypande buskar. Rhododendron är sur­jordsväxter som skyr kalk. Trivs bäst i sluttningar med vandrande skugga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!