Vad är det som avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar. Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden. Och är vi egentligen så annorlunda idag jämfört med de människor som levde för 175 år sedan. Dessa frågor och mycket mer togs upp under författarkvällen med Johan Birath på måndagen. Det var nykterhetsrörelsen NBV som bjöd in den östgötska författaren.
- Jag dricker inget själv, då är det kanske ett lättare uppdrag att besöka NBV. Finspång är den tredje platsen jag besöker för dessa kåserier nu under hösten, säger han.
Riktiga brottsfallI sina böcker Brännvin, vatten och bröd, glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850, finns autentiska historier tagna ur gamla domstolsarkiv.
- Jag har skrivit lite böcker om brott och straff på 1800-talet. Då spelade brännvinet en ganska stor roll. Det gör den även idag.
Johan Birath har specialiserat sig på Östergötland i sina böcker. Hans böcker om spöken i östgötska slott har sålt slut i två upplagor.
- De böckerna har gått väldigt bra. Det är östgöten som är min publik, säger Johan Birath och fortsätter;
- Jag är intresserad av vanligt folks historia. Man får veta mycket om en vanlig person som gjort något fel. De vanliga, skötsamma personerna lämnar ganska anonyma spår efter sig.
Svenskar söp mestUnder sin forskning har han hittat likheter med dagens våldsbrott och alkoholens roll i dramat.
- När det gäller våldsbrott där de inblandade inte känner varandra spelar brännvinet en betydande roll. I dag heter det brott i krogmiljö, på 1800-talet var det folk som råkade i luven på varandra på marknader eller andra miljöer.
Hur brännvinet kom till Sverige är en annan sak som Johan Birath tar upp under sina kåserier.
- Det råder det lite delade meningar om. Men vi i Sverige tillhörde de mest konsumerande av brännvin i hela världen på 1800-talet. Då låg vi nästan i topp över intag per person. Det är intressant att veta varför det var så, säger Johan Birath.