Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökad oro för vattenbrist

Efter flera års larm om låga grundvattennivåer, långvarig nederbörd under det normala och bevattningsförbud på många håll seglar nu vattenbristen upp som ännu en källa till oro.

Sparkran? Oron för vattenbrist börjar märkas i opinionen enligt en ny Sifo-undersökning.

Sparkran? Oron för vattenbrist börjar märkas i opinionen enligt en ny Sifo-undersökning.

Foto: Mattias Forsberg

Torkan2017-08-01 08:00

Det har de senaste åren varnats och skrivits allt mer om lågt vattenstånd och låga grundvattennivåer – en situation som inte minst visat sig i den östra delen av landet. Även om situationen i Norrköpings tätort ännu inte är alarmerande (eftersom man tar sitt vatten från ytvattentäkten Glan) finns andra delar av kommunen som berörs av det låga grundvattnet. I början av juni infördes till exempel bevattningsförbud på obestämd framtid i Kolmården, Strömsfors samt Krokek där man tar vattnet från grundvattenstäkter.

De allra flesta är alltså inte direkt berörda av vattenbristen – åtminstone inte ännu. Men nu visar en ny Sifoundersökning (beställd av VVS-Fabrikanternas råd) att vattensituationen och det ökade fokuset på frågan ändå har fått genomslag i den allmänna opinionen.

Undersökningen visar att tre av fem personer, alltså 60 procent, funderar över tillgången på vatten i Sverige. I vissa delar av Sverige är medvetenheten om de här frågorna ännu högre: i Småland samt på Öland och Gotland är andelen som funderar över vattenbristen hela 87 procent. Det kan också konstateras att kvinnor funderar på dessa frågor mer än män och äldre mer än yngre.

Från VVS-Fabrikanternas råd tror man att vi kommer att få se mer av denna typ av problem i framtiden och därför borde vidta åtgärder i god tid.

– Det här är en situation som kommer att bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Vi måste därför börja se färskvatten som en bristvara och anpassa både beteende och tekniska installationer efter det, säger Anders Mårtensson, vd på VVS-Fabrikanternas Råd i ett pressmeddelande.

– För att minska vattenförbrukningen krävs både ändrat beteende och vatteneffektiv teknik. I dag finns det krav på energimärkning på många produkter. En motsvarande märkning av vatteneffektivitet skulle göra det lättare att välja rätt.

VVS-Fabrikanternas råd lyfter också fram några åtgärder som var och en kan tänka på för att spara på vårt gemensamma vatten och minska sin vattenförbrukning:

1: Byt till vatten- och energibesparande kranar och duschmunstycken i kök och badrum.

2: Mät vattenförbrukningen och tävla i familjen om vem som kan förbruka minst.

3: Samla regnvatten från tak och använd det till bevattning i trädgården.

Sifoundersökningen genomfördes den 2 till 10 juni. Tusen personer besvarade frågan ”Brukar du fundera över tillgången på vatten i Sverige?”.

Vattenlarm

I maj i år gick ett antal myndigheter (bland annat SMHI och MSB) ut och varnade att ännu en torr sommar kunde leda till den "allvarligaste vattenbristen som registrerats under drygt 100 år".

Sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått upp mot 30 procent mindre vatten än normalt.

I Östergötland är grundvattennivåerna nu mycket under de normala.

SMHI har tillsamman med SGU nyligen startat tjänsten "Risk för vattenbrist" som ger aktuell information om läget i de olika delarna av Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!