Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vattenbrist hotar i landet

Vattenbrist hotar nu efter flera år med lite nederbörd och flera myndigheter har gått ut med en varning. I Norrköping är uppfattningen dock att situationen i stort är under kontroll.

Täkt. Det varnas nu för vattenbrist i landet men i Norrköping är det inte akut läge enligt Norrköping Vatten och avlopp.

Täkt. Det varnas nu för vattenbrist i landet men i Norrköping är det inte akut läge enligt Norrköping Vatten och avlopp.

Foto: Forsby Jan

Torka2017-05-26 07:00

För några dagar sedan gick ett antal myndigheter i Sverige (bland andra SMHI samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ut med uppmaning att spara på vatten och öka beredskapen för vattenbrist i stora delar av landet. Förra sommaren var den torraste på 40 år och problemen har inte förbättrats under det senaste vinterhalvåret. Man skriver: "Om det blir en liknande torrsommar som under 2016, riskerar vi att uppleva den allvarligaste vattenbristen som har registrerats under drygt 100 år.".

I uppmaningen beskrivs östra Sverige som särskilt utsatt men situationen i Norrköping med omnejd bedöms inte som alarmerande av Norrköping Vatten och avfall.

– Vi har inga restriktioner ännu när det gäller vattenförbrukning men vi ber folk att tänka sig för och inte slösa på vattnet i onödan, säger Michael Botvidsson, Affärsområdeschef VA på Norrköping Vatten och avfall.

– Vår bedömning är att vi kommer att klara sommaren.

Orsaken till att man inte ser någon överhängade risk för vattenbrist beror på var Norrköping tar sitt vatten.

– Vi tar det mesta av vårt vatten från Glan men också Glottern och här finns det inte någon risk för vattenbrist. Sedan har vi några platser där vi har grundvattentäkter, som i Kolmården och Strömfors och där håller vi koll på vattennivåerna, berättar Michael Botvidsson som tillägger att i Kolmårdenområdet också jobbar med att borra nya brunnar för att säkra vattentillgången.

Värre är det dock med enskilda brunnar, speciellt utåt skärgården. Där kan sänkta grundvattennivåer också leda till ökad salthalt i brunnsvattnet.

– Det är ju så att grundansvaret för de enskilda brunnarna ligger hos fastighetsägarna själva. Men om det uppstår större störningar så blir det förstås en kommunal fråga, säger Michael Botvidsson.

– Vi på Vatten och avlopp har hållit ett förberedande möte med boende om att vi kan stötta fastighetsägare med att köra ut vatten om det skulle uppstå akuta vattenbrister.

Den allmänna rekommendationen är alltså att inte slösa på vattnet vare sig när det gäller duschning, bevattning och liknande. Det återstår att se hur denna sommar blir när det gäller regn men även om det skulle bli en normalsommar lär inte situationen förbättras förrän i höst/vinter. Det finns en del att ta igen: sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått omkring 20-30 procent mindre vatten än normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om