– Än så länge är det bara skogsavverkning som har påbörjats och det görs genom Sveaskogs försorg, säger Ann-Sofi Laurin, projektledare på VKS Vindkraft.
Därefter tar arbetet med vägar vid, innan de elva vindkraftverken kan sättas upp på platsen. Den planerade driftstarten är, enligt VKS hemsida, satt till 2022 men har blivit förskjuten till 2023.
– Det här är stora byggprojekt som tar mycket tid att både planera och utföra, vi måste också ligga i linje med Vattenfalls arbete med den anslutande ledningen, därför är tidplanen förskjuten.
Parken har stött på motstånd främst från grannar i närområdet och föreningen Tyleskogens landskapsskydd. Bland annat överklagades miljötillståndet till högsta instans.
– Där fick motparten avslag. Domen och tillståndet har därmed vunnit laga kraft.
I maj 2017 upptäcktes en tidigare okänd lekplats för tjädrar i området. Fågeln kunde enligt en fågelexpert anses vara känslig för vindkraftverk. Men mark- och miljödomstolen fattade beslut om att arbetet med vindkraftparken kunde fortgå med vissa restriktioner som syftade till att ta hänsyn till fågeln.
Många och omfattande inventeringar är gjorda i området vad gäller naturvärden, fåglar och kulturvärden som fornlämningar för att säkerställa att de inte kommer till skada.
– Parkens utformning har sedan anpassats för att undvika de värden som finns i området och placering av vindkraftverk och anläggningsytor har godkänts av Länsstyrelsen genom miljötillstånd.