Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försvaret bistår med helikopter

Räddningstjänsten tar nu hjälp av försvarsmakten för att kunna bilda en uppfattning om hur vidsträckt skogsbranden i Tidingshyttan är.

Räddningstjänsten tar hjälp av försvaret för att få en överblick av branden.

Räddningstjänsten tar hjälp av försvaret för att få en överblick av branden.

Foto: Johnny Gustavssohn /arkiv

Tjällmo2019-04-22 21:36

Vid halvniotiden på måndagskvällen lyfte en av försvarets helikoptrar av typen Black Hawk från helikopterflottiljen vid Malmen för att flyga till Tjällmo.

– De ska flyga över brandområdet för att besiktiga det och få en uppfattning om hur stort område som brinner, säger Lasse Jansson, informationschef vid Helikopterflottiljen.

Med i helikoptern finns en av Räddningstjänstens räddningsledare.

Efter det att de skapat sig en överblick ska Räddningstjänsten ta ställning till hur arbetet ska fortsätta under natten.

– Vi kan inte lova att vi har branden under kontroll just nu, det är ett svårtillgängligt område. Från helikoptern kan vi se hur stor spridningen är, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Bara en kilometer från branden ligger Lilla Yxhult, en by med sex bostäder.

– De kan sova lugnt i natt. Vi kommer att vara på plats hela natten och dessutom blåser vinden bort från deras hus, säger Daniel Agerhult.

Än så länge hämtar Räddningstjänsten vatten för släckning vid brandstationen i Tjällmo.

– Det är svårt att ta från bäckar och andra vattensamlingar så vi bedömer att det går snabbare.

Under tisdagen kan det bli aktuellt att vattenbomba området med hjälp av helikopter från Helikopterflottiljen. Men det ska helst ske i dagsljus.

– Det går bra att flyga i mörker men det är svårt att se vad som finns på marken, till exempel var brandmännen befinner sig. Det är en säkerhetsfråga, säger Lasse Jansson.

Vid 23 på kvällen flög en av försvarets helikoptrar över branden med en räddningsledare för att kartlägga hur stor den var. Under tisdagsmorgonen lyfte en helikopter från försvaret för att bidra med vattenbombning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om