– Det är nog många som har en felaktig uppfattning om vad ett yrke inom hemtjänsten innebär. Många tror nog det bara är att gå ut med sopor och städa, men yrket i sig är också otroligt vackert egentligen, säger Emma Karlsson.
Vi möts på Egelstorpsvägen i Tjällmo där personalen har sin bas inom hemtjänsten. Runt personalbordet sitter även distriktssköterskan Marie Johansson och sjuksköterskestudenten Sanna Söderlund.
– Jag ska vara här i fem veckor och kan redan nu se de fördelar kollegorna pratar om när det kommer till hemtjänst på landsbygden. Jag har arbetat inom hemtjänst både i stan och på landsbygden, säger Sanna Söderlund.
Vad tycker du är skillnaden på hemtjänst på landsbygden och i stan?
– Personalomsättningen är låg här och det ger de äldre en trygghet. Dessutom får undersköterskorna en kontinuitet hos alla äldre som gör att de snabbt kan se avvikelser i exempelvis mående.
Alla runt bordet anser att hemtjänst ofta pratas om i en negativ klang och kollegorna i Tjällmo vill ändra på det. Emma Karlsson som tidigare arbetat som väktare och barnskötare fastnade för yrket för tre år sen.
– Tanken var att jag bara skulle arbeta som vikarie men jag trivdes bra direkt och har varit kvar sen dess. Vi är en bra och stabil personalstyrka på tolv personer, även fast vi är ganska få så känner jag att vi kan påverka mycket ändå.
Marion Princic har en teori.
– Vi är helt enkelt envisa och lite jobbiga, säger hon och ler.
Hur menar du?
– Om vi anser att något behöver ändras så ser vi till att ha bra argument för att få igenom de förändringarna. Vi för ju de äldres talan och har tät kontakt med anhöriga, om vi anser att vi kan förbättra både livskvalitén och säkerheten för de äldre så är det värt att vara lite "jobbiga" för.
Ge exempel på förändringar ni fått igenom?
– Schemaändringar som passar oss som har barn, där vi slutar kl 15 istället för 17. En akutväska är också ett bra exempel. Där finns hjälpmedel för att vi ska kunna kontrollera bland annat blodtryck och temperatur. Vi undersköterskor gör det här och rapporterar till en sjuksköterska i Motala om något är avvikande. Innan vi hade akutväskan skulle vi ringa till en sjuksköterska som skulle ta sig hit för att kontrollera samma sak.
Marion upplever att det är en styrka att vara fackligt ansluten.
– Vi är alla här med i Kommunal och jag upplever att man har en större kraft bakom sig när man vill göra en förändring.
Är det något ni är mindre nöjda med?
– Det skulle vara att få ett fast grundschema. Nu får vi nytt schema fyra veckor framåt och det kan vara svårt att planera livet utifrån de förutsättningarna, säger Emma.
I huset bredvid väntar 85-åriga Birgitta Carlsson in grannen Anna-Marie Karlsson, 86, och hemtjänstgänget bjuds också på lite fika.
– Det är alltid så trevligt när personalen kommer hit och att få lite mer social närvaro är alltid viktigt för mig, säger Birgitta.
– Sen är de flesta väldigt roliga och har bra humor, så mycket skratt blir det, fyller Anna-Maria i.
Anna-Maria har bott i Tjällmo i 55 år och tycker det är extra roligt att många ortsbor jobbar inom hemtjänsten.
– Jag är ju så nyfiken av mig att jag vet vilka de flesta här är och de som är nya kan få reda på det mesta av mig, säger hon med ett skratt.