– Vi börjar förbereda oss för att avsluta vår insats, säger Mikael Kalered, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.
Branden i Tidingshyttan i Tjällmo norr om Motala har pågått i nästan en vecka. Ett område om 300 hektar skog har brunnit. Skogsbranden har bekämpats av brandpersonal från RTÖG och räddningstjänsterna i Motala, Vadstena, Kinda, Ödeshög, Finspång och från Nerikes brandkår, liksom hemvärnet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, brandflyg och frivilligorganisationer.
Under söndagen fanns 25 brandmän och 25 hemvärnspersoner fortfarande i skogarna och arbetade med släckningsarbete. Natten mellan söndag och måndag bevakas skogen av 20 brandmän.
– Hur många från hemvärnet som stannar är oklart, de har jobbat sen i torsdags kväll, säger inre befäl Mikael Kalered.
Brandbekämpningen visade sig särskilt utmanande eftersom skogen och markerna i området är kuperade med berg, hällar och stenar som på vissa platser gjorde det omöjligt för brandpersonalen att köra in med brandbilar och i en del fall tvingades de gå till fots.
– Det var svårt för personalen att komma åt, vi kunde inte köra in med bilarna eftersom det var för stora risker för personalen. Vi har fått gå till fots och använda motorcyklar och bandvagnar, säger Mikael Kalered.
Den krävande skogsbranden satte RTÖG:s nya organisation för kritiska lägen på prov. Sedan ungefär ett år tillbaka använder RTÖG en arbetsmodell man lärt sig från räddningstjänsten i Stockholm, med vana av fler omfattande räddningsinsatser.
Förutom den operativa räddningspersonalen som kämpade med att släcka den brinnande skogen i Tidingshyttan hade RTÖG i vissa stunder en stab på upp till tio personer som hanterade fördelning av personal och utrustning och skötte mat, dryck och kontakter med andra aktörer och media.
– Det här är en jättestor händelse för oss. Sedan vi utbildade oss har vi fått gå upp i stabsläge kanske två, tre gånger och vi blir bättre och bättre, säger Mikael Kalered.
Under måndagen hålls ett möte mellan räddningstjänsterna, kommunerna, markägarna och Skogsstyrelsen för att diskutera när markägare kan ta över släckningsarbetet och räddningstjänsten kan avveckla.
Att samla ihop all utrustning som lånats in och använts kommer att ta lång tid, enligt Mikael Kalered:
– Vi kommer säkert att ha jobb i två veckor med att samla ihop allting.