Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fordonsexperter möts i Kolmården

Om tio år kan det rulla självkörande bilar i trafiken i Sverige, något som kan vara bra med tanke på en åldrande befolkning.

Framtiden är här. Fordonsforskning vid Linköpings universitet. Konferensen på Vildmarkshotellet avslutas den 23 juni.  Den inleddes med ett par dagar på LiU.

Framtiden är här. Fordonsforskning vid Linköpings universitet. Konferensen på Vildmarkshotellet avslutas den 23 juni. Den inleddes med ett par dagar på LiU.

Foto: Göran Billeson

TEKNIK2016-06-21 12:00

Den här veckan har Linköpings universitet, LiU, samlat fordonsexperter från hela världen till ett symposium på Vildmarkshotellet.

Experterna från forskning och industri träffas för att utbyta erfarenheter och få del av de senaste rönen kring framtidens självkörande fordon.

Programmet är späckat av föredrag om allt ifrån bilar i smarta städer och framtiden för bilar, robotar och människor till bättre bränsleekonomi, kolonnkörning – fordon som automatiskt följer ett ledarfordon – och effektivare dieselmotorer.

Det låter som science fiction med självkörande fordon – men framtiden är redan här. Det finns inslag av tekniken i några moderna bilmodeller i dag, där föraren kan släppa gasen och bromsen vid köbildning, varpå bilen håller avståndet till framförvarande bil.

Och om tio år kan det rulla helt självkörande fordon i svenska städer. Det finns i alla fall utvecklingsplaner för att nå dit, enligt Lars Eriksson, professor i Fordonssystem vid Linköpings universitet och värd för årets symposium.

– Det här är en konferens som behandlar den teknik som behövs för att göra till exempel självkörande bilar säkra och för att de ska kunna styra själva. Man kallar det ibland mekatronik, säger Lars Eriksson.

Mekatronik är en blandning av mekanik och elektronik, där den senare är "hjärnan och intelligensen".

– Datorsystemen är en del av elektroniken, säger Lars Eriksson och talar om analys av olika situationer och planering av manövrar, som till exempel ett filbyte.

– Det här är spännande teknik, som är lätt att ta till sig för gemene man. Men tyngdpunkten på konferensen är mer åt effektiva fordon, bränslesnåla fordon.

Vad ska man ha självkörande fordon till?

– En sak är att datorerna kan analysera omvärldssituationen mer noggrant än vad vi människor kan göra, i vissa fall. Vi kan kanske hålla koll framåt och i en backspegel bakåt, men med flera kameror kan de hålla uppsikt runt om hela bilen.

– Det är drömmen om en nollvision: inga skadade i trafiken. De självkörande skulle kunna hjälpa till med det. En annan sak som man ibland brukar framhålla är att med de självkörande bilarna kan vi kanske få ökad mobilitet för äldre som inte längre klarar av att köra själv, säger Lars Eriksson och talar om utmaningen med en åldrande befolkning.

Fakta

243 deltagare från hela världen, från akademi och industri, deltar i symposiet, som är det åttonde i ordningen arrangerat av IFAC, International Federation of Automatic Control.

Symposiet hålls vart tredje år. Det är första gången världens fordonsexpertis samlas i Sverige.

Lars Eriksson, LiU, är värd för symposiet och ordförande i organisationskommittén som bestått av personer från Volvo, Chalmers, LiU och Sophia University i Japan.

Konferensen på Vildmarkshotellet avslutas den 23 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om